Янаки Стоилов: Главният прокурор вече се охранява от НСО

0
244
Янаки Стоилов

Министърът инспектира Бюрото за защита на застрашени лица

Главният прокурор вече се охранява от НСО, както предвижда законът, посочи пред журналисти правосъдният министър Янаки Стоилов, след като инспектира работата на Бюрото за защита на застрашени лица. След законови промени то премина на разпореждане от главния прокурор към Министерството на правосъдието. Промяната, която министър Стоилов открои, ще бъде в рационализиране на правилата на звеното, като идеята е с по-малко оперативни действия да се гарантира сигурността на защитените свидетели и магистратите.

„Няма да има проблем със защитата на свидетелите“, подчерта правосъдният министър. Той отказа да разкрие колко са охраняваните лица извън свидетелите.

Запитан за евентуален политически натиск върху застрашените лица, министърът се ангажира бюрото да бъде по-самостоятелно в своята дейност при новата организация. Занапред искането за охрана на магистрати ще минава през директора на бюрото, а след това стига до министъра.

„Това не са дейности, които могат да се възлагат на някой от заместниците. Някои дейности, обаче, могат да бъдат оперативно облекчени“, уточни Стоилов.