Янев и Петков казвали едно и също за НАТО, но с различни думи

0
109
Снимка: фейсбук

Преди дни премиерът заяви, че военният мининстър няма право на лично мнение по национални въпроси

Министърът на отбраната Стефан Янев отрече да има разногласия между него и премиера Кирил Петков на тема НАТО. Двамата казвали едно и също, но с различни думи.

„Няма напрежение, къде го виждате? Това, което казвам аз, го казва и премиерът, но с други думи“, заяви той пред журналисти.

„България е НАТО и НАТО е България“, допълни Янев. По думите му България участва във взимането на решения. „Да не се внушава, че решенията които се вземат, са ни наложени, ние участваме като страна членка в тези решения“, допълни министърът на отбраната.

Макар и да отрича, че няма напрежение, такова между Янев и Петков се видя, след като министърът на отбраната публикува във фейсбук позиция, че е против увеличаването на войските на НАТО у нас. Часове след това министър-председателят заяви в телевизионно интервю, че думите на Янев са лично мнение и категорично не са позиция на правителството, респективно и страната ни.

Само преди два дни Петков отново скастри Янев, като заяви, че министърът на отбраната няма право на лично мнение. „Никой министър не разполага с правото си на собствено мнение по цялостни български въпроси и те трябва да се обсъждат от Министерския съвет и решенията да се вземат като отбор“, категоричен беше премиерът.

Единственото, по което думите им не се разминават на този етап, е, че въпросът за войските на НАТО все още не е бил обсъждан на заседание на кабинета, пише Трибюн.