Петков се опълчи на Радев: Посещението ми в Северна Македония не е прибързано, а ужасно закъсняло

0
285
Кирил Петков Снимка: БТВ

Премиерът коментира изказване на президента по-рано през деня

Премиерът Кирил Петков отговори на думите президента Румен Радев, който по-рано днес заяви, че посещението му в Северна Македония е било прибързано. По думите му посешението не само, че не е било прибързано, „а е ужасно много закъсняло“.

„Истината е, че ние сме загубили 30 години в тези отношения. Посещението ми не само че не е прибързано, то е ужасно закъсняло. Не аз като министър-председател, то беше закъсняло като българската страна да има активна позиция, да има конструктивен тон на действие, да има ясни цели и точен подход. Съжалявам, че сме изпуснали толкова години. Аз нямаше да понеса нито ден да забавя това посещение“, каза пред журналисти министър-председателят.

„Вярвам, че ако не искаме Балканите да останат най-бедните, най-корумпираните в ЕС, подходът трябва да бъде сменен на база добросъседство и икономическо развитие“, посочи още той.

Петков коментира и последните събития в „Булгаргаз“.

„Сигурен съм че направихме правилните стъпки. За „Булгаргаз” беше абсурдно цената на газа да скача с 30%. Едновременно с това да се отказваме от мощности, които идват от Азербайджан, въпреки че са на по-ниска цена и да се оправдаваме през гръцка връзка, която впоследствие нашите доставчици казаха, че не е проблем да бъде заобиколена през Месемврия. Когато всеки българин трябва да плати с 30% по-висока цена в средата на отоплителния сезон и всички се чудим как да се справим с високите цени на енергията, да изпускаме такива възможности или от нарочна грешка, или от други интереси, е недопустимо“, каза той.