Янев към Петков след оставката: Не съм твой министър, нито съм бил и нито ще бъда

0
141
Снимка: фейсбук

Бившият министър не се чувствал виновен за нищо

„Накрая ще се обърна към министър-председателя: уважаеми г-н министър-председател, аз не съм твой министър, нито съм бил, нито ще бъда. Аз съм министър на Република България и служа единствено на родината и ще продължа да го правя“, написа във фейсбук бившият военен министър Стефан Янев, след като парламентът гласува оставката му.

„В разгара сме на криза. Криза, която вече сериозно размести пластовете в системата на международните отношения и на път да промени нейната логика“, каза той и поясни, че тя има потенциал да доведе до катастрофални последици в много отношения – до хуманитарна катастрофа, но също и до сериозни икономически, финансови и социални последици.

„От действията и решенията, които взимаме в момента ще зависи как ще премине България през този труден период, който ни очаква. А перспективата не изглежда никак добра. Тя не е добра и защото поведението на останалите политически сили в страната в момента, е базирано на популизъм и лансиране на емоционални тези“, подчерта Янев.

„Вместо да се търсят работещи решения, се генерират краткосрочни политически дивиденти на базата на страданието на хората. Но аз съм уверен, че българските граждани вече добре се ориентират в ситуацията“, каза той и допълни, че те са мъдри и няма да допуснат да бъдат използвани в пропагандни кампании, в нечий интерес.

Той обясни, че основната задача на политическото ни представителство днес, фундаменталната отоворност на политическия ни елит, е да защити адекватно националния ни интерес.

„А националният ни интерес е това, което гарантира свободата, сигурността и благополучието на българските граждани. Това, което спомага да съхраним националната си идентичност и държавността ни. Това, което ще осигури бъдеще на нашите деца“, подчерта още Янев.

И заключи: „Не се чувствам виновен за нищо, което съм казал или направил. Във всичките си действия съм се ръководил от интересите на България. Затова когато казвам нещо, знам защо го казвам.“