За Демерджиев заплахите срещу магистрати и атаките срещу висш служител на МВР са „мелодрама, филм, сериал“

0
142
Иван Демерджиев

В същото време вътрешният министър призна, че МВР не разполага с информация, защото е било изолирано от операцията

Като „мелодрама, филм и сериал“ определи вътрешният министър Иван Демерджиев разкритията на прокуратурата за престъпната група, която е заплашвала магистрати, атакувала е висш служител на МВР, използвала е връзките си с коалицията ПП/ДБ и е подготвяла отстраняването на главния прокурор Иван Гешев с финансовата помощ на банкера беглец Цветан Василев.

Ако има завладяна държава, МВР не е част от нея, каза вътрешният министър.
Ако главният прокурор е обект на заплаха, той има всички средства да се справи с нея,  коментира Демерджиев пред NOVA изнесените вчера данни от прокуратурата. Според държавното обвинение главният прокурор е обект на атаки от олигарси, а прокурори и съдии са заплашвани.

Иван Демерджиев подчерта, че главният прокурор има средствата и е длъжен да се справи със заплахата както срещу себе си, така и срещу заплашвани съдии и магистрати, ако има такива.

„Не съм участник в този филм или сериал. Разбрах за операцията на ДАНС и прокуратурата на финала, когато беше поискана помощ. Това не е наша разработка. Не мога да преценя дали това е абсолютно коректна”, каза Демерджиев.

„Това, което има като информация при нас, не е достатъчно, за да кажа дали има такъв тип организация. Ако се говори, че има завладяна държава, МВР не е част от нея. МВР не е завладяно. Няма влияние върху МВР, което да ни пречи да изпълняваме функциите си. Не мога да си представя как някой може да завладее прокуратурата. Ако има такива хора, които са се обединили, за да дискредитират магистрати, задача на ДАНС и прокуратурата е да изобличат тези хора и да внесат обвинителния акт в съда”, каза Демерджиев.

Относно Красимир Каменов с прякор Къро, който бе осветен вчера като един от босовете на престъпната група, Демерджиев каза: „Този човек е част от криминалния контингент, който наблюдаваме внимателно. Преди 2-3 месеца поставих задачи на всеки един областен директор да отдели такъв криминален контингент, който най-съществено влияе на криминогенната обстановка в страната. Този човек попада сред такъв контингент”, каза Демерджиев.

Запитан дали въпросният човек има връзка с Капитан Андреево, Демерджиев каза: „Има данни тези дружества да са свързани, но не само с това лице, а и с други лица от криминалния контингент”, каза Демерджиев.

„В крайна сметка трябва да съберем доказателства, ако смятаме, че тези хора вършат престъпления. Когато говорим за дейността там, не говорим за същинска престъпна дейност. Говорим за случай, в който държавата назад във времето е предоставила определени дейности на едно частно дружество, зад което стоят такива хора”, продължи Демерджиев.

Според него „се драматизира излишно”. „Представете си как аз като вътрешен министър идвам и ви казвам колко съм заплашен. Това няма да се случи. Ако имам данни, ще работя с тях. Аз имам инструменти. Главният прокурор има още повече инструменти. Той е длъжен, ако има такива данни, да защити себе си и магистрати, които са застрашени. Проблемът е, че на МВР се дава задача да охраняват хора, които се смятат за застрашени. Тази бройка набъбна твърде много. Не винаги прецизно се определят тези хора. А нашите ресурси са ограничени. Понякога охраняваме денонощно хора от контингент, за който ставаше въпрос преди малко”, каза Демерджиев.

„Мелодрама по моя преценка”, заключи Демерджиев по повод казуса.