Задържаха 186 пистолета и 7475 патрона на Капитан Андреево

0
63
Снимки: ПРБ

Открити са в микробуса на френски гражданин от турски произход

186 газови пистолета, преправени в бойни, и 7475 патрона различен калибър са открити в пътнически микробус на ГКПП Капитан Андреево, съобщиха на съвместен брифинг прокуратурата и Агенция „Митници“.

Арестуван е 41-годишен френски гражданин от турски произход с инициали Ч.А. Той е шофирал буса „Фолксваген Транспортер“. Влязъл в България от Турция на 5 април.

Първите два пистолета са открити под акумулатора на буса, който е с френски регистрационни номера. Пищовите били в два прозрачни полиетиленови плика. В тях имало и 50 броя патрони. Последвала проверка с рентген, след която са открити и останалите оръжия. Те са били пъхнати в различни естествени кухини, както и в резервоара на возилото.

Мъжът е пътувал сам за Западна Европа. Той е с множество криминални регистрации във Франция. Според прокуратурата в случая няма данни за канал за оръжия. Арестуваният е известен на френските власти като солов играч. Ч. А. е пътувал от Истанбул, където гостувал на свои роднини, а вероятната дестинация за пистолетите е Германия. Ако бъде признат за виновен в контрабандата го грози затвор от 3 до 10 г. и глоба от 25 000 до 100 000 лв. Късно в петък съдът в Хасково постанови мъжът да остане за постоянно в ареста.