Заев: На финалната права сме с България, става въпрос за седмици

0
104
Зоран Заев

Между 14 декември и 15 януари е периодът, в който може да направим крачка напред и след 16.5 г. да започнем преговори за членство в ЕС, каза северномакедонският премиер

„Ще направя всичко за намирането на решение с България. Ако не намерим сега решение, ще намерим през 2022 година“. Това каза вчера в Скопие премиерът в оставка Зоран Заев, предаде БГНЕС.

„Между 14 декември и 15 януари е периодът, в който може да се проведе Съвета по общи въпроси. Тогава може да направим крачка напред и най-накрая след 16.5 години да започнем преговори за членство в ЕС. Става въпрос за седмици“, каза Зоран Заев.

Според него „в момента е много важен период, който изисква голяма отговорност и е необходимо стабилно мнозинство и правителство. То е гарантирано с включването на албанската партия „Алтернатива“ в управляващата коалиция.

„Лично аз смятам, че трябва да е ясно и на България, и на Европа, най-меко казано, че след мен ще има по-голяма неизвестност. Те знаят какъв съм, какви политики водя и към какво се стремя. Точно поради тази причина казвам, че това е най-положителният период за намиране на решение. За мен най-важното нещо в държавата е евроатлантическата ориентация и това, което сме започнали с България. Намираме се на края. Ние сме на фотофиниш. Не мога да оставя нещата така. Много ясно е очертана целта кога това нещо може да стане. След това идва председателството на Франция, а там ще има избори напролет и възможността да се намери прозорец за решение на спора между Македония и България е малък“, подчерта Заев и добави, че се гордее с решенията, които е взимал през изминалия период.

Той вярва, че и „народът е убеден в правотата на това и че това е истинският път за интеграцията на РСМ в ЕС и НАТО“.

Според него „оставането му на премиерския пост е въпрос на седмици“.