Заев: С Кирил Петков се разбрахме най-късно до 6 месеца да има решение за Северна Македония

0
280
Зоран Заев

Вчера Румен Радев се противопостови на Петков, като заяви пред медии в Брюксел, че страната ни не може да дава срокове

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че по време на първия си разговор с новия български премиер Кирил Петков двамата са се съгласили да има решение на спора между двете страни най-късно до 6 месеца, предаде БГНЕС. Изявлението бе направено преди официалното предаване на лидерския пост на Зоран Заев в управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/.

Попитан как приема запазването на българското вето по отношение на започването на преговорите за членство на РСМ в ЕС, той каза следното:

„Новото българско правителство бе сформирано на 13 декември. Не може да очаквате на 14 декември да има решение, когато заседава Съветът „Общи въпроси“ в Брюксел. Но аз се надявам новото българско правителство с помощта на президента Румен Радев да дадат положителни реакции. Ние изпратихме нашите отговори. Вярвам, че са преодолени всички неразбирателства, ако има някои подробности за уточнение, ние сме насреща като държава под ръководството на бъдещия премиер да прецизираме нещата чрез преговори“, поясни премиерът на РСМ и добави:

„Когато разговаряхме с новия български премиер Кирил Петков се съгласихме, че трябва да има решение не по-късно от 6 месеца. Постигнахме съгласие да сформираме работни групи за енергетика, инфраструктура, икономика, култура, здравеопазване и за всичко, което е важно с цел да създаваме атмосфера за преодоляване на тези неща. Аз очаквам това да се случи възможно най-скоро. Очаквам и провеждането на първата междуправителствена конференция за започване на преговори с ЕС да бъде и един от първите големи успехи на новото правителство начело с Димитър Ковачевски.

Вчера президентът Румен Радев се противопостови на премиера Кирил Петков, като заяви пред медии в Брюксел, че страната ни не може да дава срокове по отношение на РСМ, а очаква резултати.