Закриват гордостта на Кирил Петков – дружеството за медицинските хеликоптери

0
402
Така изглеждат медицинските хеликоптери, които България трябва да купи. Снимка: 24 часа

Те ще преминат под шапката на Държавния авиационен оператор за следващите 10 г.

Поредната „гордост“ на бившия премиер Кирил Петков ще отиде безславно в историята.

Дружеството „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД, което бе оглавено от бившия депутат от „Промяната“ Георги Гвоздейков и което трябваше да отговаря за медицинските хеликоптери, ще бъде закрито. А управлението им ще премине под шапката на Държавния авиационен оператор за следващите 10 г.

Това се предвижда в проект за промени в устройствения правилник на Държавния авиационен оператор и на постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено осъждане, съобщава „24 часа“.

Звеното за медицинските хеликоптери бе създадено през юли, а като капитал на дружеството бяха заложени 3 млн. лв. От тях трябваше да се наемат два медицински хеликоптера и екипаж още до края на тази година. А отделно по обществена поръчка, пусната от Министерството на здравеопазването, да се купят 6 медицински хеликоптера с пари от плана за възстановяване. Очакваше се шестте хеликоптера да бъдат доставени до 30.4.2026 г., а първият от тях да пристигне още на 1.12.2023 г.

Министерството на здравеопазването обаче прекрати поръчката, защото единственият кандидат – италианската компания “Леонардо”, даде по-висока оферта от допустимата. Тя е предложила обща цена от 123 млн. лв. без ДДС, което е с близо 20 милиона повече от максималната цена, определена от министерството.

В момента тече нова обществена поръчка за хеликоптерите. Тя бе пусната на 12 декември 2022 г. и срокът й е до средата на януари следващата година.