Зам.-кметът Дончо Барбалов: Столичните болници са готови да приемат увеличен брой пациенти с ковид-19

0
24
Дончо Барбалов Снимка: БТВ

Сметната палата завери без резерви и даде най-високата оценка за изпълнението на бюджета на Столичната община за 2020 г., твърди той

Общинските болници в София са в готовност да приемат пациенти при нарастване на броя на заболелите от ковид-19, заяви зам.-кметът по здравеопазване и финанси Дончо Барбалов, съобщава БНР.

„Проведох среща с многопрофилните общински болници, с двете АГ болници, обсъдихме създаването на организация, за да може при нарастване на броя на заболелите да реагираме максимално адекватно. Това означава да имаме необходимия медицински персонал, за тази цел колкото се може повече хора сега да вземат отпуска, да си починат, за да са пълни с енергия за есента. За закупуване на предпазни средства, на лекарства, изобщо цялата организация, която досега сме правили вече два или три пъти. Да имаме готовност есента, ако се наложи, да реагираме бързо и адекватно“, обясни Барбалов.

Бързи антигени тестове за ковид-19 се правят от вчера и в 12-а поликлиника в столичния район „Люлин“, информира още Барбалов желаещите сертификат на български и английски език.

„Сметната палата завери без резерви и даде най-високата оценка за отчета за касовото изпълнение на бюджета на Столичната община за 2020 г. Според одиторите консолидираният годишен отчет дава вярна и честна представа за финансовото състояние на Столична община за миналата година. Не са установени случаи на несъобразяване със законовите и нормативни разпоредби, както и недостатъци във вътрешния контрол, пише в мнението на Сметната палата. Документът е внесен в Министерството на финансите и в Столичния общински съвет“, заяви още зам.-кметът допълни:

„2020 г. беше сложна година от гледна точка на бюджет. За първи път от последните над 10 години се наложи актуализация на бюджета по време на изпълнението му – две актуализации. В крайна сметка 92 процента от приходите, които планирахме след актуализацията, бяха реализирани, което е добър резултат. Трябва да благодарим софиянци, че дори в най-тежките дни на карантина, на локдаун те заплащаха своите данъци към общината. Немалко бяха и отстъпките, които Столична община даде за бизнеса, по наша оценка около 5 милиона лева на практика са приходите, които общината остави в бизнеса, за да може в тези трудни за тях времена да се справят“.

След лятната ваканция отчетът за касовото изпълнение на бюджета на София за 2020 година ще влезе за разглеждане в комисиите на Столичния общински съвет, който трябва да реши дали да бъде приет.