Зам.-шефката на НС Росица Кирова обвини Настимир Ананиев в сексизъм, той се обиди и поиска оставката й

0
92
Росица Кирова Снимка: фейсбук

Цончо Ганев защити Кирова и се обърна към Ананиев: За разлика от вас аз съм мъж и излязох да защитя една жена, вие по типичен женски тертип скочихте да дерете с маникюра си друга жена

Настимир Ананиев беше публично уличен в сексизъм от трибуната на парламента. Направи го зам.-председателката на Народното събрание Росица Кирова от ГЕРБ. Той се обиди и поиска извинение, а после и оставката й.

Повод за критиката на Ананиев беше неговото мнение, че тя не може да усмири залата и трябва да отстъпи на друг да довърши точката от дневния ред за споразумението с „Боташ“.

„Ако не можете да водите заседанието, отстъпете на някой друг. Когато някой е провокиран да се обажда от място, е защото вие не си вършите работата, позволявате да се говори какво ли не от тази трибуна“, възмути се Ананиев.

„Въобще проспивате какви неща се говорят, обиди, които се сипят от тази трибуна, а след това ми коментирате за подвиквания от място. Ако си влезете в роля, няма да има подвиквания от място, отстъпете някой да води друг“, продължи да я критикува народният избраник от ПП.

„Аз приемам вашите забележки, но ще ви обърна внимание, че когато мъже председателстват Народното събрание, вие при такива ситуации не им правите подобни забележки“, отвърна Кирова. „Сексистко поведение няма да търпя“, отсече тя, а залата избухна в ръкопляскания.

Ананиев поднови разправията по въпроса за сексизма и след почивката.

„Процедурата ми е свързана с внушението, което направихте относно моята процедура, която едва ли не била сексистка“, обясни той. „Фактологията ви опровергава. В 48-ото НС съм направил 24 процедури, нито една не е била към вас, защото не бяхте в ръководството. В 49-ото НС съм направил 7, само една е била към вас“, отчете депутатът от ПП-ДБ. „Но по-проблемното е, че вие се виждате като единствената жена, зам.-председател, която може да води заседанието. Има и друга жена, която също може да води вместо вас“, посочи той към Филиз Хюсменова, която е другият зам.-председател на НС.

„Трябва много внимателно да си мерите думите. И очаквам извинение от вас“, обиди се на свой ред Ананиев.

На трибуната скочи зам.-председателят на ПГ на „Възраждане“ Цончо Ганев в защита на Кирова, предаде Дир.бг.

„Човекът-партия ВОЛТ си позволи директно да нападне, да наругае тогавашния председател госпожа Кирова“, припомни той една случка от предишния парламент. „Г-н Ананиев вие тогава помните ли какво се случи? Какво си позволи вашата скромна персона да скочи и да наругае. За разлика от вас, аз съм мъж и излязох да защитя една жена, вие по типичен женски тертип скочихте да дерете с маникюра си друга жена. Затова излезте и се разберете като жени, господин или госпожа, не знам как се определяте, ваше право е“, взриви пленарната зала Ганев.

Ананиев отвърна на удара и поиска оставката на Кирова и заради това, че е оставила Цончо Ганев да говори „пълни глупости“ от трибуната.

„След като оставихте за пореден път пасквилът Ганев да се изразява по начина, по който се изразява, е очевидно за всички несистемното ви справяне с воденето на заседанието и ви призовавам да си подадете оставката“, отвърна Ананиев. Той призна, че му е много любопитно защо от нейната група от ГЕРБ си мълчат, а от „Възраждане“ я защитават.

„След като не можете да се справите, подайте си оставката“, категоричен беше Настимир Ананиев.

Кирова обяви, че на този апел отговаря „с усмивка и мълчание“.

Повод за обвиненията в сексизъм и несправяне с работата тръгнаха от невинна реплика на Кирова. Преди това тя заяви от трибуната, че не може да прави на всеки депутат забележка за това какво говори от място.

„Не реагирам на всяко подвикване в залата, защото трябва на 50 човека непрестанно да правя забележки. Съвсем наскоро ми бяха направили забележка, че не трябва да се държа като класен ръководител“, оплака се депутатката от ГЕРБ. „Възпитанието на народните представители е дело на техните родители и на първите 7 години от техния живот“, категорична беше зам.-шефката на парламента.

„Няма как да репликирам всеки един, който се изказва от място, опитвам се да го правя, когато е безкрайно грубо и неуважително към народните представители“, добави още тя. А поводът за обяснението й бе невинна забележка от Костадин Костадинов, че е трябвало да санкционира лидера на ДСБ Атанас Атанасов, който заявил „тук всякакви хора говорят каквото си искат“. Лидерът на „Възраждане“ се възмути, че в Народното събрание няма всякакви хора, а народни представители, които имат свещено право да говорят наистина каквото си искат.