Заповед на Рашков довела до блокиране на стотици дела и провал на няколко операции

0
1885
Снимка: МВР

Наредил на началниците на служби да докладват всички дознания, преди да ги пратят в прокуратурата. МВР крие за драстичен ръст на мигрантите в страната

Вътрешният министър на Румен Радев – Бойко Рашков, започна окопна война срещу МВР, пише ПИК, като се позовава на източници от ведомството. Те недоумяват как изобщо смята да работи, след като обезглави цялата система, а сега разчиства и служители на ниско ниво в министерството.

Става дума за охраната на сградата на МВР, т.нар. комендатура. Това е отдел във ведомството, който е зает конкретно с пазенето на обекти и досега никога не е имало чистки в това звено. Незнайно защо обаче Рашков е решил да се отърве и от него и вместо те да пазят сградата на МВР на ул. „Шести септември“, тази задача е била възложена на конкретни лица от „Жандармерия“, на които явно министърът на Радев има по-голямо доверие. Рокадата е станала вчера няма и час след разкритието на ПИК, че работата на МВР се срива за сметка на престъпността и мигрантския натиск.

Според наши източници Рашков бил бесен, че има теч на информация, тъй като само най-близкият му кръг бил наясно, че има проблеми с натиска на мигранти по границата. Той изпаднал в параноя, заради което разпоредил смяна на всички лица, които имат достъп до него или по някакъв начин са запознати с движението му, кога идва в МВР и кога си отива.

Рашков е наредил на началниците на служби да докладват лично всички дознания, които трябва да се пращат на прокуратурата, което на практика е довело до блокиране на стотици дела и е провалило вече няколко операции срещу криминални групи.

66-годишният вътрешен министър изглежда е изпаднал в параноя. Рашков имал опасенията, че при някоя от отдавна планираните полицейски акции можело да се засегнат интересите на близки до президента Румен Радев икономически кръгове. Заради това по тях вече не се работело.

Групата около Рашков, начело с началничката на кабинета на вътрешния министър Елена Фичерова, която се оказа учредител на партията на Васил Божков, настоявали да четат лично разработките на службите, макар да са без достъп до класифицирана информация. В последните три седмици в сградата на МВР на ул. “Шести септември” били изпратени тонове документация, докато службите бездействат срещу групи за данъчни престъпления, наркоразпространение, изнудване и трафик на акцизни стоки и хора.

Бездействието на полицията вече е довело до раздвижване в криминалния контигент, който планирал доходоносно лято, с оглед претърпените щети от засиления натиск от правоорханителните органи в предишни години. Известни наркодилъри вече разпределили териториите на пазара на дрога по морето. Планирали се и актуални схеми за измами на румънски и македонски туристи.

Особено интерес имало към контрабандата на цигари, а от Румъния в България преди дни са се върнали и тартори на няколко ромски фамилии, свързани с телефонни измами. За сметка на всичко изброено, служебният министър на вътрешните работи възнамерявал лично да контролира организацията на МВР по борба с изборните измами и търговията с гласове. Принципно тези действия се реализират от професионалното ръководство на МВР, тъй като на министъра се гледа като на политическо лице и за да не бъде обвинена полицията в зависимости, координирането на работата се поемала от главния секретар и началниците на главните дирекции.

От изявленията на Рашков става ясно, че за тези избори за първи път МВР може да бъде ползвано за натиск върху опоненти на режима на Румен Радев. Целта е опонентите на президента да бъдат притискани, шантажирани и медийно дискредитирани непосредствено преди предсрочния вот.

Докато кроял планове как да атакува лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Рашков пропуснал да забележи, че в изминалите седмици се наблюдава рязко увеличение на миграционния натиск над страната. Ръстът на влизащите бежанци е 3-4 пъти спрямо предходните месеци. Опасенията са, че след месец, когато са изборите, на ден в страната нелегално ще влизат по 150-200 мигранти. В последните седмици бройката на нелегалните мигранти се движи по около 50 на ден. Тези обстоятелства упорито се прикриват от новото ръководство на МВР.

В същото време само за 20 дни, откакто пое управлението на МВР, Бойко Рашков извършва поголовна чистка по върховете на вътрешното министерство и играе ролята на глашатай-провокатор на едноличния режим на президента Румен Радев.

Служебният премиер Стефан Янев бил смутен от публичното говорене на Рашков, но под натиск на Радев не смеел да се конфронтира с вътрешния си министър.