Заради политиката на кабинета „Петков“ от 1 октомври България остава без пътна поддръжка

0
68
Снимка: Pixabay

Това обявиха от камара „Пътища“

На 1 октомври България ще остане без поддържане на републиканската пътна мрежа. Във вторник са прекратени обявените обществени поръчки за 3-годишните договори.

„Със сигурност ще останем без поддръжка. Коренът на проблема е политиката на предходното правителство и парламентарното мнозинство, което с едно решение на НС от 20 април удължи действащите тогава договори за текущ ремонт и поддържане, и зимно поддържане. Тогава, опитвайки се да решат натрупалите се проблеми в сектора, депутатите допуснаха една много съществена грешка, като в решението упълномощиха АПИ да удължи към онзи момент действащи договори до избор на нов изпълнител, но добавиха и думите „не по-късно от 30 септември 2022 година“, каза председателят на Управителния съвет на Българската браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков в студиото на „България сутрин“.

И така от 1 октомври нито една пътноподдържаща фирма няма да има право да извършва каквито и да било дейности.

„Абсолютно цяла България ще бъде засегната. Всички договори изтичат на 30 септември. По отношение на зимното почистване ситуацията е малко по-различна, защото след идването на служебния кабинет АПИ обяви т.нар. „кратки поръчки“, те са за 7 месеца и са за зимния сезон. Но там има няколко въпросителни, затова си позволихме да алармираме обществеността, че и там има проблем. Поради краткия срок на поръчките, срокът за подаване на офертите изтече преди срока за обжалване на поръчка – малко противоречие в закона“, допълни Чайков в ефира на Bulgaia ON AIR.

Той поясни, че във всички райони има подадени оферти за зимно поддържане.
„В област Монтана и област Видин има подадени жалби въобще срещу поръчките и в резултат на това КЗК може в даден момент да ги обяви за противозаконни. Датата 1 октомври е фатална по отношение на текущи ремонти и поддържане, защото в поръчките за зимно поддържане – те са само за зимата. В момента никой не купува сол, пясък и разтвори. Това също е проблем“, подчерта председателят на Управителния съвет на Българската браншова камара „Пътища“.

Чайков е категоричен, че не е редно и един ден да оставаме без поддръжка.
„Имахме надежда, че Конституционният съд ще отмени решението на Народното събрание. Това очевидно не може да се случи. Ако някой може да направи нещо по отношение на текущия ремонт и поддържането, това може да стане до края на следващата седмица“, добави той.