Зърнопроизводител: Не може сектор „Земеделие“ да се обсъжда от хора, които нямат грам понятие от него

0
1148
Снимка: AlfaRSS

Чухме общи приказки, популизъм и хората са ужасени от това, каза председателят на асоциацията на зърнпроизводителите

В голямата си част от партиите бяха неподготвени. Имаше един представител, който говори адекватно, другите представиха едни общи приказки и популизъм. Това каза пред Agri.bg Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите по повод преговорите за коалиционно споразумение в сектор „Селско стопанство“.

костадинов, зърнопроизводител
Костадин Костадинов

Ето какво сподели още той:

“От “Демократична България” не бяха подготвени. Това, че имаше представители на бранша и говорят така, ги прави да олекват още повече.

БСП също не бяха подготвени. В програмата за земеделие говорихме повече за гори и пчели, отколкото за земеделие.

Хубаво е да се говори – системата, която се създаде за обявяване на пръсканията показва какво е положението. 4 000 регистрирани пчелари в тази система. Какви са останалите 15 000, регистрирани в агенцията по безопасност на храните /БАБХ/ – нередовни, незаконни?

От “Продължаваме промяната” видяхме идеи за реформи. Искат да делят горското стопанство от селското. Голям интерес – осем лесовъда ли имаше на тази среща, колко бяха? В ПРСР на ЕК парите за земеделие и горско стопанство са в едно. Ако имаше някаква разлика – както са рибите и аквакултурите, щяха да бъдат отделно. Какво има тук – интереси – да се докопат до определено министерство т. нар. еколози и група горски.

БАБХ е неразделна част от Министерството на земеделието. Тя не може да се отделя, защото има взаимовръзка между растениевъдство и животновъдство. Така са направени и проверките. Те и сега, когато са заедно не можем да се оправим и да има контрол, а си представете да са отделно – две отделни ведомства. Знаем какво е положението в България”.

Костадинов смята, че не е разумно да се отделя агенцията, защото това няма да доведе до ефективност.

Относно Държавен фонд „Земеделие“ и коментарът, че Министерството на финансите няма достъп до информация за парите в земеделието, Костадинов коментира: “Не бяха подготвени от ПП. Министерството на финансите има зам.-министър като член на Управителния съвет на ДФЗ. Средствата идват директно от Министерството на земеделието. Минат ли през финансите, става вече съвсем друго нещо. Това не може да се случи. Има регламенти, които са написани в тази посока и не можем да ги нарушаваме”.

Относно темата с налагането на таваните, която е важна за зърнопроизводителите и те категорично се противопоставят на тази идея, Костадинов каза: “Това нещо се прави на базата на анализ. Не е хубаво да се коли златната кокошка на един сектор”.

Според председателя на НАЗ е имало три основни линии в срещата.

“Най-подготвен беше Пламен Абровски, другите витаеха във въздуха и говориха общи и популистки приказки. Третата линия беше реформите, предложени от ПП. Който не е бил в земеделието, не знае, а тези, които са – теглят към себе си кражби и субсидии”.

Костадинов изрази надежда, че партиите ще вземат решения за развитие.
“Защото гледам, че чувствителните сектори са били приоритет и на БСП. Те станаха два програмни периода да са приоритет и си стоим на едно и също място.
Хубаво е да се направи анализ на всичко това, което е правено, как е инвестирано в тези стопанства и имат ли устойчивост, какво внасят в бюджета на държавата? Това никой не го говори”, обобщи зърнопроизводителят.

Той каза, че след срещата е получил отзиви от цялата страна от организациите в НАЗ.

“Хората са ужасени от това, което са чули и видели. Не може сектор „Земеделие“ да се обсъжда от хора, които нямат грам понятие от него. Мен никой не ме е поканил да обсъждам на лекарския съюз мозъчните операции. Това са политически разговори, но в тях трябва да има експерти.

В момента изпълняваме неща, които са ни наложени от чиновници и точно такива, на които не им е ясно, и тези неща не могат да се изпълняват. Ние сме потърпевши от цялата тази политика”, каза Костадинов.