Засега няма да евакуират екипажа на заседналия кораб

0
22
Снимка: архив

Преговаря се за помощ по извеждането на плавателния съд с нидерландски и норвежки фирми

Частичното бедствено положение в Каварна е въведено заради заседналия кораб. Причините са лошото време, желанието на екипажа да се евакуира, както и заради опазването на околната среда, за да не се случи екокатастрофа. Това заяви на брифинг кметът на Каварна Елена Балтаджиева.

По думите ѝ за журналистите е организиран пропускателен режим до мястото на инцидента.

Според корабособственика 9-те човека на борда не бедстват, имат храна и вода, но са взети всички мерки за евакуация, ако се налага.

Главният директор на ГД „Аварийно-спасителна дейност“ Румен Николов обясни пред журналистите, че ако се стигне до извеждане на екипажа, са взети всички мерки евакуацията да бъде в рамките на 20-30 минути. Предвидено е да се изведат хората и да им се предоставят условия за прегледи и битуване на брега.

Второто направление, по което се работи, е да не допусне екокатастрофа.

Разработен е план за следващия етап на процеса по изваждане на кораба.

Предприети са мерки със значително по-сериозна подготовка, уточни Николов. Разтоварването ще се извърши с плавателни средства.

Засега се водят разговори как плавателен съд да подходи в близост и да се намали дистанцията за претоварване на кораба.

„При изтеглянето или промяната на тежестта на кораба е възможно да се получи пречупване. В тази връзка се подготвят съответните планове за укрепване на плавателния съд в процеса на изтеглянето му“, каза Николов.

„През следващите дни предстои още един водолазен оглед на състоянието на кораба след лошото време, което се очаква. След това ще се пристъпи към операция по облекчаване на товара и последващо изтегляне“, заяви Николов и допълни, че се „водят разговори с частни специализирани фирми от световен щаб за провеждане на операцията, ако ние не се справим“.

„Не очаквайте, че ще дойде НЛО, което да извърши дейността тук незабавно. Фирмите, които ще дойдат, отново ще направят оглед. Не е изключено да дойдат норвежки и нидерландски фирми“, каза Николов.

Не се е наклонил корабът, към момента той е в същото състояние, в което е бил при засядането. Чака се времеви прозорец, в който да започне нова операция. Очакванията са в понеделник времето да се подобри, обясни Николов.