Застреляха бивш командир на руските военноморски сили в Краснодар, докато тича в парка, следили го с фитнес приложение

0
435
Станислав Ржицки СНИМКА: Туитър/Azovsouth

Руските медии обвиняват Украйна

Застреляха бивш командир на руските военноморски сили в южния руски град Краснодар.

42-годишният Станислав Ржицки е бил застрелян по време на джогинг в понеделник. Извършителят все още не е известен, пишат местни медии.

Ржицки е бивш капитан на руска подводница и мобилизационен офицер. Предполага се, че той е бил следен чрез профила си във фитнес приложението Strava.

Руските власти са започнали разследване на убийството.

Бившият командир е бил прострелян в гърба и гърдите, докато е правел сутрешната си тренировка в парк близо до спортния център „Олимп“ в Краснодар. Ржицки тичал по един и същ маршрут всяка сутрин.

Адресът и личните данни на командира са качени и на украинския уебсайт „Миротворец“. Сайтът представлява неофициална база данни с хора, смятани за врагове на Украйна. В момента върху снимката му в сайта е изписана думата „ликвидиран“ с червени букви.

От военното разузнаване на Украйна заявиха, че в деня на убийството е валял проливен дъжд и паркът е бил безлюден, затова „няма свидетели, които да предоставят подробности или да идентифицират нападателя“.

Антон Герашченко, съветник в украинското вътрешно министерство, написа в Туитър, че руските медии обвиняват Украйна в участие, но не коментира дали това подозрение е основателно.

„Досега руската полиция не може да намери нито една камера за наблюдение, която да показва извършеното престъпление. Търсенето продължава“, каза той.

На мястото на инцидента са намерени часовникът и слушалките на капитан Ржицки, което показва, че мотивът не е бил грабеж, пише Би Би Си.

Съобщава се, че той е бил командир на подводницата „Краснодар“, кръстена на града, в руския флот.