Застреляният днес край столичен мол е бивш полицай, разследван за корупция и издирван за нелегално производство на цигари

0
288
Любомир Иванов Снимка: 24 часа

Любомир Иванов бе началник на криминалната полиция във Второ РПУ в София

Бившият началник на криминална полиция във Второ РПУ в София е застреляният днес сутринта край столичен мол мъж.

Любомир Иванов е бил прострелян три пъти в корема и е починал в линейка на път за болница. Според очевидци по него стрелял колоездач. При извършеното претърсване на района разследващите намерили раница в кофа за боклук на входа на Южния парк. Предполага се, че тя е свързана с престъплението.

Името на Любомир Иванов влезе в криминалните хроники през 2008 година, когато той и неговият приятел Иван Иванов-Рилски, началник на Икономическа полиция в ГНДП, а по-късно зам.-директор на ГДБОП, бяха арестувани за корупция. Твърдеше се, че Любомир Иванов е „касичката“ на Рилски, а парите от полицейския рекет над търговците в Илиянци, в района на Второ РПУ, са носени в кутии за обувки именно на Любомир Иванов, който ги препращал на Рилски. С ареста на Любомир Иванов и Иван Иванов-Рилски избухна скандалът в МВР, който свали Румен Петков от министерския пост навръх Великден.

Тогава двамата съфамилници бяха разследвани и за теч на информация към хора на Маргините във връзка с предстояща операция срещу тях. Рилски бе осъден условно, а Любомир Иванов – оправдан. По-късно съдът го възстанови в МВР, но заради системно неявяване на работа той бе уволнен окончателно през 2016 г.

През 2018 г. Любомир Иванов бе обявен за издирване от Интерпол заради участие в нелегално производство на цигари, организирано от Голямата и Малката Бирма – баща и син Евлоги и Георги Станоеви.