Затварят магистрала „Марица“ заради горски пожари

0
15
Снимка: Труд

Три общини в Хасковско обявиха бедствено положение

Магистрала „Марица“ ще бъде затворена заради пожари, тъй като има риск огънят да слезе до магистралата“, заяви Николай Вълчев, директор на ОДПБЗН в Хасково по БТВ.

В момента два са активните пожари на територията на областта, като все още не са овладени. Единият пожар е до жп линията, минаваща покрай Любимец, като той се простира и на територията на общините Свиленград и Харманли.
Вторият пожар е край Йерусалимово.

Три общини в Хасковско обявиха бедствено положение заради 7 големи горски пожара и още много малки – Харманли, Любимец и Свиленград.

Областният управител на Хасково Минко Ангелов заяви по БНТ, че снощи след 21.00 часа е повикана техника от мини Марица – Изток, която се включи сутринта в гасенето на пожарите. Няма опасност за населението, няма засегнати имоти.

Вчера във Вълче поле изгоряха няколко постройки. Кметът на Любимец Анастас Анастасов каза, че пожарът е причинен от жена, която е чистила огнище и е изхвърлила горещи въглени. Силният вятър е разпалил бързо огъня. Повредени са две къщи и три-четири селскостопански постройки, в които не живеят хора. Нещата са овладени, опасност за хората в селото няма, каза Анастасов

Усложнена е обстановката и в гората на панагюрското село Елшица. Хиляди декари бяха обгърнати в огнения капан, въпреки че пожарът е локализиран. Целият периметър на бедствието беше обходен и обработен с вода, по въздух. За това помогнаха три военни хеликоптера на авиобазата в Крумово. Две са критичните точки на стихията. Пожарът край Елшица е локализиран, но постоянно се появяват нови огнища. Евакуирани хора няма, няма и пострадали къщи, но са засегнати хиляди декари гора.