Зеленски бурно аплодиран в европарламента

0
75
Снимка: кадър

„Докажете, че няма да ни обърнете гръб”, апелира украинският президент

На крака и с аплодисменти евродепутатите посрещнаха изказването на президента на Украйна Володимир Зеленски в рамките на извънредното заседание на Европейския парламент днес.

„Изказвам се от името на моите съграждани, гражданите на Украйна, които защитават страната си, като плащат най-високата цена. Те защитават свободата. Много се радвам, че чух вашето слово. Усещам общата ви нагласа, вие сте единни – всички държави в ЕС. Жалко е, че сега всички ние в Украйна плащаме тази висока цена. Това е трагедия за всеки един украинец и за нашата държава. Хиляди вече са убити”, заяви в изказването си Зеленски.

„Имаме две революции, една война, пет дни на руска инвазия. Тотална инвазия. Аз не чета в момента, моето изказване не е написано на хартия. Хартията в нашата страна свършва, това е действителността. Вярвам, че днес жертваме живота си заради свободата и желанието да сме равни, да сме такива като вас. Ние жертваме украинския народ – най-ценното, което имаме. Това е най-високата цена, която можем да платим. Често казваме, че ще спечелим, ще победим всичко и всички. Много се радвам, че може да видите с очите си онова, което се случва. Ние наистина ще победим, убеден съм, че това ще се случи”, категоричен бе украинският президент.

„Често се казва, че Украйна е избрала да върви по пътя към Европа. Това е нашият основен стремеж. Искам да чуя това и от вас, за да може всички ние да чуем, че подкрепяте украинския избор”, призова Зеленски.

Украинският президент обясни пред евродепутатите, че Украйна е блокирана – никой не може да влезе или излезе. „Всеки един площад ще бъде наричан „Площад на свободата”. Никой няма да ни сломи, ние сме силни, ние сме украинци. Желанието ни е да видим децата си живи”, каза Зеленски и допълни, че през вчерашния ден са убити 16 деца.

„Путин ще продължава да твърди, че това е някаква специална операция и се унищожава военна инфраструктура. Има ли деца обаче на местата, където се намира военната инфраструктура? 16 деца загинаха – вчера! Украинците са силно мотивирани. Ние се борим за своите права и свободи, за живота и за оцеляването си. Това е висшата мотивация у нас. Ние желаем да бъдем равнопоставени членове на Европа. Мисля, че днес ние доказваме и демонстрираме, че това е нашето желание”, допълни той.

Според Зеленски Европейският съюз ще бъде много по-силен с Украйна. „Без вас Украйна ще остане сама. Ние доказахме своята сила. Ние сме точно като вас – докажете, че вие сте с нас. Докажете, че няма да ни обърнете гръб. Докажете, че вие наистина сте европейци. Тогава животът ще възтържествува над смъртта и светлината ще възтържествува над мрака. Слава на Украйна!”, завърши изявлението си пред Европейския парламент украинският президент.

След изказването му отново последваха продължителни бурни аплодисменти.