Зеленски и Денков обсъдиха сътрудничеството в енергетиката и отбраната

0
20
Снимка: МС

Много ценим подкрепата на България, каза президентът на Украйна

Обсъдихме сътрудничеството в енергетиката и отбранителното производство. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски след среща с премиера на България Николай Денков, който е на посещение в Киев, съобщи БТА.

Руската агресия превръща този регион в един от най-горещите, заяви Зеленски. Благодарение на нашите съюзници успяваме стъпка по стъпка да възстановяваме сигурността в Черно море, каза още той.

Зеленски посочи, че Украйна цени всяка помощ, която получава. Украинският президент коментира още, че е обсъдено двете страни да активизират „разширяването на логистиката и инфраструктурата в региона“.

Такова сътрудничество ще направи нашите народи по-силни, каза още Зеленски. България много ни помага за възстановяването на правдата след действията на руските престъпници, посочи още Зеленски. Много ценим подкрепата на България, каза още президентът на Украйна.

По-рано министър-председателят Николай Денков и премиерът на Украйна Денис Шмигал почетоха паметта на защитниците на Украйна, загинали във войната, съобщиха от Министерския съвет на фейсбук страницата си. Премиерът Денков постави венец на Стената на паметта.

Стотици хиляди са загиналите военни и цивилни украинци от 24 февруари 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна, до 25 февруари 2024 г., се посочва в публикацията.

По време на възпоменателната церемония прозвуча сигнал за въздушна тревога. Въпреки това отдаването на почит продължи без прекъсване, се допълва в съобщението.

По-рано днес в Киев премиерът Николай Денков посети разрушенията в Соломянския район, причинени от руския обстрел по време на новогодишните празници. На 2 януари балистична ракета е поразила осеметажна жилищна сграда, като са нанесени щети по домовете на 321 семейства. В атаката са загинали мъж и жена. Седем апартамента са напълно унищожени. Вследствие на масираната атака по украинската столица с ракети и дронове са възникнали пожари и разрушения в девет района, посочиха от Министерския съвет.

Министър-председателят пристигна в украинската столица тази сутрин, за да подчертае, че правителството ни стои твърдо на страната на справедливостта и ще продължи да отстоява независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. България е част от усилията на Европейския съюз, НАТО и международната демократична общност в подкрепа на Украйна.

България подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници, напомни акад. Денков преди заминаването си. Страната ни поддържа и украинската формула за справедлив, всеобхватен и траен мир, основан на принципите на Устава на ООН и международното право, както и всички усилия за световна среща на върха за мира с възможно най-широка международна подкрепа.

В Киев премиерът е придружен от министрите на правосъдието Атанас Славов, на енергетиката – Румен Радев, на околната среда и водите – Юлиян Попов, заместник-министрите на външните работи и отбраната – Тихомир Стойчев и Станимир Георгиев, както и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.