Зеленски към руските войници: Предлагам ви шанс да оцелеете

0
207
Володимир Зеленски

Украинската армия отблъснала опит на руските сили да превземат Мариупол

„Руски наборници, чуйте ме внимателно. Руски офицери – вие вече разбрахте ситуацията. От Украйна няма да вземете нищо. Единствено ще убивате хора. Или сами ще бъдете убити. Защо трябва да умирате? За какво? Зная, че не искате. Чуваме прихванатите ви разговори. Знаем какво е реалното ви мнение за тази безсмислена война. Мнението ви за този позор и за вашата държава. Чуваме разговорите ви с дома. От името на Украйна ви предлагам шанса да оцелеете. Предайте се и ние ще се отнесем с вас като с нормални хора. Не както ви третира руската армия”, заяви във видеоизявление украинският президент Володимир Зеленски.

Зеленски съобщи, че преговорите между Украйна и Русия ще продължат днес.

Той каза още, че е разговарял вчера по телефона с израелския премиер Нафтали Бенет в рамките на усилията за слагане на край на войната „със справедлив мир“, предаде БТА, като се позова на „Ройтерс“.

„Нашата делегация също работи за това в преговори с руската страна“, заяви украинският президент във видеообръщение през нощта. „Казаха ми, че нещата вървят много добре. Но нека видим. (Преговорите) ще продължат (днес)“, добави той.

Зеленски поздрави служителката на Първи канал на руската държавна телевизия, която в пряк ефир протестира срещу войната в Украйна, преди да бъде задържана, предаде Асошиейтед прес.

Украинският президент също така обяви план за рязко понижаване на данъците за бизнеса, за да бъде подкрепена сериозно пострадалата от войната украинска икономика.

През изминалите 24 часа малко неща се промениха на бойното поле. Напредването на руснаците спря практически навсякъде. Смята се, че те се опитват да попълнят запасите на армията.

Непрекъснат остава артилерийския обстрел и бомбардировките. Редица украински градове съобщават за разрушени жилищни сгради, пътища и друга инфраструктура.

Украинската армия обяви, че е отблъснала опит на руските сили да превземат стратегическия пристанищен град на Азовско море Мариупол, предаде Асошиейтед прес.

Руските военни части се оттеглиха, след като понесоха загуби, каза в изявление генералният щаб на украинските въоръжени сили.

Руската армия е обсадила Мариупол от седмица и половина, отбелязва АП. В града с население от 430 хиляди души има отчаян недостиг на вода и храна, а електроснабдяването е прекъснато.

Общо над 2500 местни жители са били убити при руски удари в Мариупол, каза вчера представител на украинските власти. Вицепремиерът Ирина Верешчук съобщи, че обстрел е осуетил поредния опит в града да бъдат доставени храна и лекарства.

Хуманитарен конвой от 160 цивилни автомобила все пак най-накрая е успял да напусне Мариупол вчера и пътува към окупирания от руските сили Бердянск, казаха от общинския съвет.