Зеленски към Запада: Страхът ви прави съучастници

0
44
Володимир Зеленски

Президентът на Украйна коментира санкциите срещу Русия

Украинският президент Володимир Зеленски призова западните държави да засилят санкциите срещу Русия, включително да наложат и петролно ембарго. В своето традиционно среднощно обръщение той остро критикува „пасивния“ характер, заявявайки, че светът не може да чака руската държава да отговори на санкциите.

Ако „силните превантивни санкции“ бяха наложени от световните сили по-рано, инвазията в Украйна можеше да бъде предотвратена, смята Зеленски.

„Започна пълномащабна война. Сега има много намеци, че ако Русия понечи да ползва химически оръжия, ще бъдат въведени по-строги санкции, като ембарго върху доставките на руски петрол за Европа. Просто нямам думи. Ние, хората, които сме живи, трябва да чакаме. Нима всичко, което руската армия е направила досега, не е достатъчно за петролно ембарго? Касетъчните бомби не го ли заслужават“, попита президентът.

Той планира да направи обръщения към парламентите на няколко държави тази седмица, за да ги призове да предоставят повече оръжия.

„Украинците не трябва да умират само защото някой не може да намери достатъчно смелост да ни помогне с нужното ни оръжие. Страхът винаги те прави съучастник“, каза още Зеленски.