Зеленски: Няколко града са тежко бомбардирани

0
59
Володимир Зеленски Снимка: фейсбук

Украинският президент обяви, че са евакуирани 35 000 души за ден

Около 35 000 украинци са били евакуирани в сряда чрез хуманитарни коридори от три града, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски и допълни, че властите планират да отворят днес още шест маршрута за евакуация, предаде агенция Ройтерс.

В телевизионно обръщение Зеленски каза, че усилията ще бъдат съсредоточени върху Мариупол и Изюм, които са тежко бомбардирани. Детска болница в Мариупол беше бомбардирана в сряда въпреки обещанието на Русия да прекрати огъня поне докато някои от блокираните цивилни успеят да напуснат града.

Зеленски каза, че 35 000 цивилни са напуснали градовете Суми и Енергодар, както и градове в Киевска област.

По-рано украинската агенция Интерфакс цитира заместник-ръководителя на президентската канцелария Кирило Тимошенко, който заяви, че до момента близо 48 000 украинци са били евакуирани чрез хуманитарни коридори. По думите на Тимошенко 43 000 души са напуснали град Суми, 3500 – Киевска област, а 1000 са избягали от Енергодар.

Министерството на отбраната на Русия пък съобщи, че близо 180 000 души са били евакуирани от Украйна в Русия от началото на конфликта на 24 февруари, предаде Ройтерс, като се позова на руската агенция Интерфакс. Министерството посочи, че операцията за отваряне на хуманитарни коридори, за да могат украинските цивилни и чужденци да напуснат зоните на сражения, „не е постигнала желания резултат по вина на Киев“. Руското министерство на отбраната окачестви положението на цивилните в град Мариупол като „катастрофално“.

Двете страни в конфликта взаимно се обвиняват в нарушаване на споразуменията за прекратяване на огъня, които биха позволили евакуация на цивилните от зоните на сражения, посочва Ройтерс.

Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщи, че стотици хора са избягали от предградия на Киев, окупирани от руската армия, информира АП.

По данни на министерството около 700 души са евакуирани вчера от Ворзел и Ирпин, но хората от други три предградия на Киев не са имали възможност да напуснат. Някои от тези, които са успели да избягат, казаха, че не са яли от дни, посочва АП.

„Не помня кога съм яла за последно“, каза жителка на Ирпин, която сподели само първото си име – Олена.