Зеленски подписа молба за членство на Украйна в ЕС

0
76
Володимир Зеленски Снимка: Нова тв

Фон дер Лайен обнадежди Киев

Президентът Володимир Зеленски подписа молба за членство на Украйна в Европейския съюз, съобщи във фейсбук прессекретарят на украинския президент Сергей Никифоров, цитиран от агенция Укринформ.

„Исторически документ. Заявление за членство в Европейския съюз, подписано от президента на Украйна в Киев на 28.02.22 г.“, отбеляза той.

Никифоров публикува и снимка на приложението.

Документът гласи: „С това писмо Украйна, като европейска държава, която зачита ценностите, залегнали в член 2 от Договора за Европейския съюз, има честта да кандидатства за членство в Европейския съюз в съответствие с член 49 от Договора за Европейския съюз.“

„Сигурен съм, че това е реално“, написа Зеленски в Инстаграм, предаде БТА.

Както бе съобщено, вчера сутринта той каза във видеообръщение, че украинските власти апелират към ЕС за незабавното присъединяване на Украйна по специална процедура. По-късно премиерът на Украйна Денис Шмигал каза, че се подготвя съответното заявление.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обнадежди за кратко украинците, че Евросъюзът може да откликне на призива на президента Володимир Зеленски и да приеме страната им за членка по ускорена процедура:

„Мястото им е при нас, те са едни от нас и искаме да се присъединят“, каза Фон дер Лайен в интервю за „Евронюз“.

Говорителят Ерик Мамер обаче уточни, че тя е имала предвид Европа като цяло.

Председателят на Съвета на Евросъюза Шарл Мишел отбеляза, че сред 27-те страни членки битуват различни позиции по разширяването по принцип и че Киев все пак трябва да поиска писмено да получи статут на кандидат за присъединяване.