Зеленски: Русия се превърна в чудовище, Украйна ще го спре

0
133
Володимир Зеленски

Те могат да използват още повече ракети, но ще сме готови, заяви той

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи поредните обвинения към нахлуващите руски сили в изтезания на цивилни и малодушие и каза на гражданите си да се подготвят за провеждането на „още по-мащабни операции от Русия в източната част на нашата държава“.

„Те могат да използват още повече ракети срещу нас, още повече въздушни бомби“, каза той. „Но ние се подготвяме за техните действия. Ще отговорим“, каза Зеленски в нощното си обръщение във Facebook.

Той отхвърли руските твърдения, че смъртните случаи на цивилни граждани в цяла Украйна са резултат от военните удари на самата Украйна, като ги нарече признак за слабостта на Русия.

„За убийствата в Буча казват, че не те, а уж ние сме виновни“, каза той. „Знаете ли защо го правят? От малодушие“. И добави: „Те се страхуват да признаят, че цялата политика на Русия спрямо Украйна е била погрешна в продължение на десетилетия“.

Украинският лидер заяви, че за да не признае грешките си, Русия е направила нови грешки: „Те се лишиха от всякакви политически инструменти и не желаейки да се откажат от нереалистичните си амбиции, започнаха тази война. Когато малодушието се разраства, то се превръща в катастрофа. Когато на хората им липсва смелост да признаят грешките си, да се извинят, да се адаптират към реалността, да се учат, те се превръщат в чудовища. А когато светът ги игнорира, чудовищата решават, че светът е този, който трябва да се адаптира към тях. Украйна ще спре всичко това“.

Зеленски призова отново западните страни, включително Германия, да предоставят повече помощ на Украйна.