Зеленски: Водим тежки битки в Донбас

0
24
Володимир Зеленски

Обсъждат нови мерки срещу печалбите на Русия от петрол

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерното си обръщение към нацията, че силите на Киев водят „трудни” битки за градовете Северодонецк и Лисичанск, предаде Ройтерс. Държавният глава вече предсказа, че Москва ще ескалира атаките преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък.

„Защитаваме Лисичанск, Северодонецк, цялата тази зона, най-трудната. Там водим най-тежката битка. Но там са нашите силни момчета и момичета. Окупаторите получават отговор на действията си срещу нас”, подчерта той в обръщението си.

Също в изявление по националната телевизия губернаторът на Луганск Сергей Гайдай заяви, че руските сили контролират по-голямата част от Северодонецк, с изключение на химическия завод „Азот”, където от седмици се укриват стотици цивилни. Пътят между Северодонецк и неговия побратимен град Лисичанск и град Бахмут е подложен на постоянен обстрел.

Лисичанск е бил под масиран руски обстрел цял ден. Все още е невъзможно да се установи броят на жертвите, добави Гайдай, според когото обстрелът е може би най-тежкият, който градът е преживявал досега.

„Въпреки това руснаците все още трябваше да завършат обкръжаването на украинските сили, които им нанасят „значителни загуби”, подчерта губернаторът.

Обсъждат нови мерки срещу печалбите на Русия от петрол

Финансовият министър на САЩ обяви, че с ЕС, Канада и още няколко съюзници договарят нови мерки, с които да ограничат печалбите на Русия от петрол. От началото на войната руснаците печелят повече от горива, отколкото преди конфликта.

Обсъжда се още по-ефективно спиране на застраховането на руските танкери с петрол, което ще ограничи пътуването им по света. На този фон над 90% от международните застраховки минават през базирани в Лондон компании. Затова се смята, че тази мярка може да бъде приложена ефективно.