Зеленски: Никакви отстъпки на територии за руснаците, защото те пак ще се върнат

0
70
Володимир Зеленски Снимка: туитър

Според украинския президент прогнозираната пролетна офанзива на руската армия вече е започнала „от няколко посоки“

В интервю за Би Би Си по повод една година от пълномащабното нахлуване на Русия украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че отстъпването на територии в евентуално мирно споразумение би означавало, че Русия може „да продължи да се връща“, докато западните оръжия в действителност ще ускорят момента на мира.

„Ние избрахме този път. Искаме гаранции за сигурност. Всякакви териториални компромиси биха ни направили по-слаби като държава. Не става дума за самия компромис. Защо да се страхуваме от това? Имаме милиони компромиси в живота всеки ден. Въпросът е с кого? С Путин? Не. Защото няма доверие. Диалог с него? Не. Защото няма доверие“, цитира думите му Би Би Си.

Според Зеленски прогнозираната пролетна офанзива на руската армия вече е започнала „от няколко посоки“. Но той вярва, че силите на Украйна могат да продължат да се съпротивляват, докато не дойде момент да започнат контранастъпление. „Оръжията са единственият език, който Русия разбира“, каза още той в момент, когато в Киев са все по-разочарован от скоростта, с която пристигат западните по-модерни оръжия.

Президентът коментира и заплахата на Александър Лукашенко да води война заедно с руските войски от неговата територия, ако дори един украински войник пресече границата. „Надявам се [Беларус] да не се присъедини към [войната]“, каза Зеленски. „Ако стане, ще се борим и ще оцелеем. Да се позволи на Русия отново да използва Беларус като плацдарм за нападение би било „огромна грешка“, добави той.

На въпроса дали е изненадан от тактиката на Русия във войната, Зеленски я определи като „без ценности“. „Начинът, по който унищожиха всичко. Ако техните войници получиха [и изпълниха] такива заповеди, това означава, че споделят същите ценности.“

Украинските данни, публикувани тази седмица, показват, че толкова руските войски умират този месец в Украйна, колкото никога досега от първата седмица на инвазията им. Конкретните данни не могат да бъдат проверени независимо, но Министерството на отбраната на Обединеното кралство каза, че тенденциите са „вероятно точни“./Дневник