Жечо Станков: Половин милиард загуба на домакинствата, бизнеса и общините от скъпия газ

0
116
Жечо Станков

Държавата трябва да отпусне компенсации, казва бившият депутат от ГЕРБ

Всички цени на тока над 250 лева ще се поемат от държавата чрез високите постъпления в енергийните държавни дружества. Така трябва да се подходи и с природния газ. Има половин милиард загуба на българските домакинства, бизнес и общини от високата му цена. За 1 година ще се окаже, че сме платили 2 милиарда повече. Това каза за предаването „Твоят ден“ на Нова нюз Жечо Станков от ГЕРБ.

„Газът ще бъде доставен до терминала за втечнен газ в Гърция, а оттам да се транспортира дотук, за което нямаме капацитет. ГЕРБ бихме направили дългосрочна процедура с 3-5-годишен договор за доставка на газ, който да гарантира дългосрочна цена, която да гарантира сигурността. В момента, в който процедурата не е прозрачна и дългосрочна и до територията на страната, се връщаме към порочния принцип на посредниците“, заяви Станков.

„Решения за доставките на газа и енергийната криза ще бъдат сред приоритетите. Трябва да се постави бариера пред инфлацията. Изтървахме цените в енергийния сектор и затова се вдигна и инфлацията“, коментира още Жечо Станков.