Жител на Мисури бе оневинен след 42 г. в затвора

0
58
Кевин Стрикланд Снимка: туитър

Няма да получи нито цент компенсация от щата

Мъж от американския щат Мисури, неправомерно осъден за тройно убийство през 1978 г. и лишен от свобода за повече от 42 години, беше оневинен и освободен.

„Не мислех, че този ден ще дойде“, сподели 62-годишният днес Кевин Стрикланд пред BBC. Още в ареста, когато е на 18 години, той твърди, че е невинен.

„Това беше най-дългото неправомерно лишаване от свобода в историята на щата“, твърди Стрикланд. Въпреки това според закона на Мисури той е малко вероятно да получи финансова компенсация.

Националният регистър на оневиняванията в САЩ, който действа от 1989 г., сочи, че това е седмата най-дълга неправомерна присъда, призната в САЩ. Съдия във вторник разпореди незабавното освобождаване на Стрикланд от държавния арест след 15 487 дни зад решетките.

Адвокатите на Midwest Innocence Project, които са работили месеци наред, за да помогнат за освобождаването на Стрикланд, признават пред BBC, че са „в екстаз“ от новината.

„Бяхме уверени, че всеки съдия, който види доказателствата, ще установи, че Стрикланд е невинен и точно това се случи“, посочва в изявление правният директор на проекта за невинност на Средния Запад Триша Рохо Бушнел. Тя уточнява, че нищо няма да върне 43-те години в затвора на Стрикланд, както и че той се връща у дома в щат, който няма да му плати нито цент за времето, което е откраднато от него.

„Това не е справедливост“, категорична е Бушнел. Тя уточнява, че щатът Мисури компенсира само затворниците, освободени от отговорност чрез ДНК доказателства, а не поради показания на очевидци.

Стрикланд беше осъден на доживотен затвор без възможност за условно освобождаване за 50 години, след като бе свързан със смъртоносния обир на дом в Канзас сити на 25 април 1978 г., когато четирима нападатели застрелват трима души в къщата.

Четвъртата жертва – Синтия Дъглас, 20-годишна, се измъква с наранявания, след като се е престорила на мъртва. Гаджето на сестра й изразило предположение, че виновен за касапницата е бил тийнейджърът Стрикланд и оказал натиск върху г-жа Дъглас да го посочи измежду заподозрените при очна ставка.

Стрикланд казва тогава на полицията, че си е бил вкъщи и е гледал телевизия. Никакво веществено доказателство никога не го е свързвало с убийствата.