Министерството на правосъдието ще проверява имало ли е издевателства над бизнесмен в затвора

0
67
Миню Стайков

Янаки Стоилов поиска повече конкретика и заяви, че в такива случаи трябва да се посочват места и имена

Министерството на правосъдието ще проверява твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски в парламента, че му бил показан запис с издевателства над бизнесмена Миню Стайков в затвора. Служебният правосъден министър Янаки Стоилов поиска повече конкретика и заяви, че в такива случаи трябва да се посочват места, имена и кръг лица. Той говори накратко пред медиите преди първото си участие в заседание на Висшия съдебен съвет.

„Ще проверим обективно всички данни“, каза Стоилов в отговор на въпрос дали биха проверили изнесеното на комисията по ревизията.

В сигнала на Илчовски се говори за 2019-2020 година. Текстът стигна до обществеността, тъй като бе качен във фейсбук от депутата от ДБ Владислав Панев. В сигнала ясно се посочва име – бизнесменът обвиняем Миню Стайков, върху когото било издевателствано в ареста.

При самото си изслушване в комисията Илчовски не каза име – посочи обаче с повече конкретика, че става въпрос за сексуално посегателство от страна на двама мъже, а самото клипче гледал на Ивановден през 2017 г.

Именно тук се появява голямото разминаване, тъй като това е повече от година преди ареста на Стайков. Самият той и адвокатът му отрекоха подобен инцидент, а арестуваният неколкократно повтори че „няма сестра“. Според него „някой друг имал“.

Въпреки че Илчовски – категорично и в писмена форма е посочил Миню Стайков, се появиха спекулации, че може да е искал да напише Николай Банев. Банев и защитниците му обаче също не са подавали сигнали за издевателства, на базата на които да поискат освобождаване или по-леки условия за решетките.