За 7 месеца какво свършиха Сандов и Белев в министерството на екологията?

0
395
Борислав Сандов Снимка: фейсбук

Те превърнаха министерство на околната среда и водите в една държавна неправителствена организация. Министър на екологията е първата работа на 40-годишния Сандов

Еkonovini.bg

За седем месеца в МОСВ Борислав Сандов и Тома Белев произвеждаха само скандали и спорни решения в полза на зелените организации. Те превърнаха министерство на околната среда и водите в една държавна неправителствена организация. Назначиха за съветници еколози –активисти, които са без никакъв административен и управленски опит. Създадоха проблеми, които ще се оправят години наред.

Ето какво сътвориха министърът и зам.-министърът на Зелено движение, които за 7 месеца феодализираха Министерството на околната среда и водите:

1.Още на 30 декември 2021г., само седмица след ,като Тома Белев беше назначен за зам. министър, Министерски съвет прие плана за управление на парк Българка, без задължителната екологична оценка. Той е на стойност 2.6 млн. лв. и е изготвен от екип с ръководител Тома Белев, в качеството му на физическо лице. Планът е обжалван от община Габрово, защото блокира обходният път на града и строителството на тунела под Шипка.

2. Първият грандиозен скандал, който предизвика Сандов беше, че подписа споразумение с частна съмнителна паравоенна фирма за охрана на зоните в Натура 2000. Той първоначално излъга като заяви, че това не е вярно. След като Еко Новини публикувахме договора обаче, Сандов се скри. Дори симпатизанти на зелените го подложиха на тежки критики за това решение и му потърсиха сметка срещу какво и защо го е направил.

3. Първият закон, който предложи Сандов още през януари месец беше да се възстанови двуинстанционното обжалване на екологичните оценки и ОВОС за проектите от национално значение – магистрали тунели, ЖП инфраструктура и проекти от енергетиката. Това възстанови възможността зелените НПО да блокират, в зависимост от техните интереси, всеки проект, който решат, че трябва да се спре. Срещу това изменение бяха дори и шестима депутати, начело с Ивайло Мирчев, от Продължаваме промяната и Демократична България. Законът мина, за да угодят на зелени, но ще влезе в сила от 2024г., защото всички осъзнават, каква глупост е това.

4. Еднолично и набързо, със сериозно съмнение за зависимости, Тома Белев разреши застрояването на Аркутино, въпреки че проектът Знаме на мира е в резерват Ропотамо. За това си действие бившият зам. министър отнесе здрава критика най-вече от своите съмишленици.

5.Министерство на екологията на практика провали разширението на ПАВЕЦ „Чаира“, така необходима за енергийната ни система. МОСВ прие решенията на съвета по биоразнообразие и обяви защитена зона Ниска Рила. В нея се оказа, че влиза язовира Яденица, който е основната част от реконструкцията за повишаване на мощността. За този проект министерство на енергетика се похвалиха, че ще започне скоро. Заради Ниска Рила това вече няма как да се случи.

6. Друго постижение на двамата представители на „Зелено Движение“, което съставлява 1/3 от Демократична България, бе, че отказаха да назначат екологична оценка на скандалното предприятие Насекомо. Не само това, Сандов отмени заповедта на предшественика си Асен Личев, с която той възлага такава оценка. Припомняме, че фирма Насекомо се помещава само на няколко километра от столицата, в Лозен. Насред жилищни сгради и къщи. Там се отглеждат генномодифицирани черни мухи войници, вид, който е неестествен за България, инвазивен е и се храни с мърша. От там идва и зловонната миризма, заради която жители на селото многократно протестираха. Интересно е, че преди да стане съветник на Кирил Петков, дружеството е управлявано от Яна Балникова. Основната инвестиция в Насекомо пък е от фонд, ръководен от Даниел Лорер, преди да стане министър.

7. Едно от най-скандалните решения на тандема Сандов-Белев беше решението да се осигури необезпокоена лятната почивка на семейството на Кирил Петков и техните приятели. МОСВ обяви 1 ,3 кв. км. от морето пред плажа Корал за защитена територия. Мотивите за това им решение бяха толкова нереални, че РИОСВ Бургас ги хвана срам. Първо беше, че там щял да се интродуцира тюлена монах. Глупост ,която от Министерство на екологията сами махнаха. После забраниха всички плавателни средства включително сърф и кайт. Но Сандов в окончателната заповед ги остави, с което потвърди, че става въпрос за лобистко и решение към премиера и баща му. Във въпросната заповед има такива абсурди като това, че там била люпилнята на карагьоза и мястото, където обитавали 3 вида делфини. Срещу тези безумия рибарите от Царево и Приморско излязоха на протест, а кметът на Царево обяви, че общината ще обжалва пред ВАС тази незаконна заповед.

8. За да вдигне падащия си рейтинг, въпреки денонощното бе по телевизионни студиа, Сандов измисли пиар акция със затварянето на Брикел. И това той прави в апогея на световната енергийната криза и скачащите цени на тока. Бившият министър се опита са спре това структурно важно предприятие за енергийната сигурност на страната. Разбира се съдът отмени и това решение на Сандов. Днес и Върховният административен съд се произнесе в ползва на ТЕЦ-а.

9. Най-голямото предателство към интересите на страната Сандов сътвори в последният си час като министър. В 17.00 на първи август Сандов подписва решение, с което се отменят голяма част от процедурите по ОВОС на АМ Струма през Кресненското дефиле. Този документ се оказа изготвен не от служители на ведомството, а от съветника на Сандов – екологът-активист и бивш съпредседател на партия „Зелените“, Андрей Ковачев. Тези две решения се пускат и без задължителните процедури по съгласуване в самото министерство. Съмнения има и в извеждането им в деловодната система. Още същият ден от Агенция пътна инфраструктура обявиха, че ще обжалват. От над 20 години зелените лобират за тунел през Кресненското дефиле. Има твърдения, че това те го правят в полза на швейцарска компания, която има пробивни машини.

В средите близки до Продължаваме Промяната и коалицията Демократична България, която ги издигна за министър и зам. министър, са ужасени от мините, които Сандов и Белев заложиха пред икономиката на страната. Усилено се говори, че даването на МОСВ на зелените е отчетено като една от най-големите грешки на правителството. Христо Иванов дори отчете, че най-сериозната грешка , която Четворната коалиция направи, е феодализирането на министерствата и от там тоталната липса на контрол. На ДБ е вината, че изпълниха каприза на Сандов и създадоха измисления пост вицепремиер по климата, какъвто Сандов най-вероятно ще е единствения в историята.

Министър на екологията е първата работа на 40 годишния Сандов. В трудовата му книжка ще бъдат отбелязани 7 месеца като вицепремиер и министър. Дори от собствената му партия, Зелено Движение, не го преизбраха за председател.