Зимата на „промяната“: спряха уличното осветление в 17 населени места в община Аврен

0
140
Снимка: БНТ

Живелите недоволстват, че режимът е довел до увеличаване на катастрофите и на битовата престъпност в района

Шоковото поскъпване на тока принуди много общини в страната да предприемат мерки, за да намалят разходите си. Сред тях е и община Аврен, в която 17 населени места останаха без улично осветление заради високите сметки за електроенергия, съобщава БНТ.

Живеещите там обаче недоволстват, че режимът е довел до увеличаване на катастрофите и на битовата престъпност в района.

За да пести ток, кметът на Община Аврен решава да спре уличното осветление в 17 населени места. Казва, че през последните месеци сметките са станали непосилно високи.

„Ноемврийската фактура за ток беше в размер на 49 000 лева, декемврийската ни сметка за ток е близо 60 000 лева. Тоест ние за 2 месеца трябва да платим толкова ток, колкото сме плащали за 6 месеца през 2020 година. Ние сме в невъзможност да се справим с тези сметки“, каза кметът на Община Аврен Емануил Манолов.

Община Аврен е една от най-големите във Варненска област, в нея живеят над 4 000 души. Хората са притеснени, че кражбите и инцидентите през тъмните часове на денонощието са се увеличили. Жителите настояват осветление да има поне до 22.00 часа, за да могат спокойно да се приберат в домовете си.

„Опитахме да въведем временен режим, частичен. Обаче се оказа, че премахването на фотоклетките и заменянето им с часовници също ще оскъпи с близо 10 000 лева сметката”, каза кметът.

Той се надява, че след като бъде гласуван бюджетът за тази година, малките населени места да получат и адекватна помощ от страна на държавата.