„Зюддойче цайтунг“: Трифонов – визионер или шарлатанин

0
173
Слави Трифонов

Той е един от многото комици и телевизионни звезди, които използват славата си за политическа кариера през последните години – понякога им се получава, друг път се провалят, се казва в анализа

До момента Слави Трифонов е направил всичко както трябва. На сцената той се представя като певец на кичозен поп-фолк, с кожено яке и обица, във видеоклипове обича да се обгражда с жени с дълбоки деколтета или сладки деца, пише изданието „Зюддойче цайтунг“.

Според анализа Трифонов е музикант, водещ, тв звезда, неополитик и няма програма. По време на предизборната кампания той почти не се появява, а идеите му бяха умишлено формулирани по мъгляв начин. Сега, когато би могъл да сформира коалиция с някои от останалите партии, той излиза с условия, които не могат да бъдат изпълнени, така че възниква въпросът: Трифонов визионер ли е, или шарлатанин?

Една четвърт от тези, които имат право да гласуват в България – от разочарование от остаряла система и от гняв избраха популярно лице с популярен дневен ред: Да, за да се промени, всичко трябва да е различно. Но как?

Tрифонов е един от многото комици и телевизионни звезди, които използват славата си за политическа кариера през последните години. Владимир Зеленски в Украйна, Бепе Грило в Италия, Мариан Шарец в Словения, Йон Гнар в Исландия, Джими Моралес в Гватемала, Доналд Тръмп в САЩ – списъкът със сериозни и по-малко сериозни кандидатури е дълъг. Понякога им се получава, друг път се провалят, но опасността винаги е налице. Всеки, който говори за политика по смешен или провокативен начин по телевизията, не би трябвало да разбира нищо от демокрация и парламентаризъм.

Вече става очевидно, че изборите ще трябва да се проведат отново през есента. Напълно възможно е Трифонов да изненада българите, и все пак да сформира коалиция, да преговаря за правителствена програма.

България ще се нуждае и от стабилно правителствено мнозинство, което се контролира от парламента и което се справя с основните задачи, пред които е изправена страната. Вече става очевидно, че през есента ще се проведат трети избори. Тогава поп звездата и неговото движение „Има такъв народ“ може да получат мнозинството, което Трифонов изисква, за да управлява сам, защото много българи вярват, че коалициите са отрова и че всички политици се продават.