Знамето на Украйна ще се вее на сградата на Столичната община

0
42
Снимка: pixabay

То ще остане там, докато продължава войната

Столичният общински съвет (СОС) реши знамето на Украйна да бъде издигнато на административната сграда на Столичната община редом до българското. Общинските съветници решиха знамето на Украйна да се вее в знак на съпричастност към трагедията на украинския народ, докато трае войната в Украйна. „За“ решението гласуваха 36 общински съветници, „против“ бяха 14, предаде БТА.

Дебатът по внесения доклад продължи повече от час. Вносители на предложението са Георги Георгиев, Николай Стойнев, Диян Стаматов, Грети Стефанова.

В началото общинските съветници от „БСП за България“ поискаха отлагане на точката. Обратното предложение направиха общинските съветници от „Демократична България“.

Изказване на общинския съветник от левицата Николай Велчев предизвика освирквания. В изказването си Вълчев посочи, че се позовава на фактологията и заяви, че през 2014 г. властта в Украйна била „взета насилствено“ и „ръководството на Украйна е фашизирано“.

Общинските съветници от левицата настояха на административната сграда да се вее само българското знаме. Михаил Ставрев развя български трибагреник по време на заседанието.

От левицата се обявиха против издигането на флага. Георги Георгиев, председател на СОС, който е и вносител на доклада, коментира, че столицата трябва да задава тенденции, че лидерите трябва да водят, а не да се съобразяват и оправдават. Днес е един от тези моменти в историята, настоя Георгиев и посочи, че е време за отговорна, европейска и демократична позиция. Той посочи, че такъв е примерът и във всички европейски столици.