България е на 14-о място по заболеваемост и на 2-о по смъртност от ковид в ЕС

0
19
Проф. Костадин Ангелов

Първите ваксинации у нас може да започнат още в края на тази година, твърди здравният министър

От 4 януари 2021 г. отварят детските градини и яслите, учениците от 1 до 4 клас се връщат в училище. От 1 януари догодина отварят театрите, кината и галериите с капацитет на посещение от 30%. Това обясни здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб и членове на кабинета.

От 22 декември ще работят и ресторантите в хотелите, но само за гости и при спазването на вечерен час 22 часа и капацитет от 30%, обяви здравният министър.

Моловете, нощните заведения, игралните и спортните зали остават затворени до 31.01.2021 г.  Продължава забраната за събития, конференция и конгреси до същата дата.

Ще следим изпълнението на всички мерки, мобилни групи от екипи на РЗИ и полицията ще следят стриктно за спазването на правилата, категоричен бе здравният министър.

За последната седмица излекувани от коронавирус са над 18 000, заетите легла на пациенти без усложнения е 52%, в Шумен 76%, в Бургас 70%, в Русе 66%, Ямбол 64%, и в Бургас 64%, Търговище – 68%, Варна – 67%, Сливен – 64%,Ловеч – 57%.

„Общия брой на излекуваните от началото на пандемията е 95 910 души, но не сме доволни от този резултат, аз искам българските граждани да са здрави, а не да се лекуват“, каза още Ангелов.

Подходът ни към пациенти не е избирателен, във Видин имаше проблем, премиерът ми се обади да проверя медицинската ситуация, каза министър Ангелов по повод на въпрос за специално обслужване на пациенти.

Чартърните полети не са разрешени, екскурзиите също са забранени, подчерта Ангелов. Ако се опитваме да заобиколим мерките, ще изчезне крехката тенденция на подобрение на ситуацията с коронавируса у нас, ще настане хаос, к,оментира здравният министър.

С работна група ще решим приравняването на антигенни тестове с PCR-ите. Предвиждаме да тестваме с антигенните тестове няколко града, каза още Ангелов.

438 на 100 000 е заболяваемостта на 14-дневна база обяви доц. Ангел Кунчев,което ни отрежда 14-о място в Европейския съюз и трето място на Балканския полуостров след Сърбия и Северна Македония. Смъртността в България е 214 на 100 000 души – второ място в Европейския съюз и първо място на Балканския полуостров. Има основания за оптимизъм, но много плах, много начален, заяви той.

За изминалите 14 дни тенденцията средно за ЕС е плюс 4,8% в броя на новорегистрираните случаи, а за същия период в България той е минус 4,5%. Това вече се отразява и на хоспитализациите, но все още не на тежките случаи и на смъртността – нещо, което очакваме да стане факт до края на годината, каза още той. Очакваме на 23 декември Европейската комисия да одобри разпространението на ваксината, тя да пристигне в най-кратки срокове и се надяваме до края на годината да има първи имунизации у нас, както и в цяла Европа, каза още доц. Ангел Кунчев.

Има известен оптимизъм в цифрите, но той е недостатъчен, обяви ген. Венцислав Мутафчийски, затова трябва да има продължение на мерките до края на януари следващата година. „Ние от НОЩ винаги сме се стремили да има повече здрави и излекувани хора, ваксините са факт и това ще помогне. Важно е да спрем тази агония с коронавируса на различни нива“, каза още ген.Мутафчийски. „Призовавам хората да се ваксинират, призовавам всички лекари да се информират, за да бъдат компетентни и да разясняват на пациентите си ползите от ваксинацията, допълни той.

Децата в по-малка възраст боледуват по-леко и са в по-малка степен преносители на заразата, обяви образователният министър Вълчев. Електронната форма не е подходяща за най-малките, защото това не е ефективно при тях, каза още Вълчев. Ще се спазват всички мерки. Родителите имат възможност да задържат децата вкъщи, имаме вече над 1000 заявления, каза образователния министър.

„Дейностите по интереси могат да се отложат, за да няма събиране на различни класове“, каза още Вълчев.

За детските градини, даваме възможност да бъде отменен принципът на задължителност, за децата на 5 и 6 години, те също ще могат да задържат децата у дома, за 5 и 12 клас ще следим ситуацията, може би ще започнем поетапно връщане и на тези ученици. Ще се изтеглят практиките за тези ученици.