Премиерите на България и Македония: Балканите вече не са барутен погреб

Целият регион полага усилия, за да докаже, че тук вече няма да има войни, обяви Борисов

0
51
заев
Борисов и Заев в Благоевград. СНИМКА: АРХИВ

Зоран Заев: България ни подаде приятелска ръка

Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Република Македония Зоран Заев отбелязаха съвместно 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Двамата премиери участваха в церемонията по полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“ в Благоевград. Това е второто съвместно отбелязване на годишнината, след подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Република Македония преди година. В церемонията участие взеха още и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Република Македония Оливер Спасовски.

„Днес и тук честваме годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Искам да благодаря за честта, че съм поканен. Днес честваме и още една годишнина – от подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство“, каза в приветсвеното си слово Зоран Заев.

„Така се гради приятелство. Така се постига регионален и световен мир. Днес се покланяме пред паметта на загиналите за свободата. Нашите народи също се борят за стабилен, свободен и достоен живот. Република България и Република Македония се побратимиха. Република България подаде ръка на Република Македония в точния момент. Това е ръка на приятел. Заедно ще градим нашето бъдеще. Заедно ще докажем, че регионът е готов за европейско развитие. Изразявам най-искрена благодарност за помощта, която ни оказва България по нашия евро-атлантически път на развитие. Благодаря“, завърши македонският премиер.

„България има огромна признателност към всички, които са дали живота си за свободата“, започна своето слово премиерът Борисов. „Миналата година успяхме да подпишем Договора за добросъседство. Не вярвахме и ние, че ще успеем. Този договор предизвикваше само скандали и бой. Миналата година бяхме заедно на този ден и чествахме нашия герой Гоце Делчев в Република Македония. Чествахме заедно празника на Светите братя Кирил и Методий.

Сега отново сме заедно и се прекланяме пред героя Гоце Делчев. Искам да кажа какво ни даде Договора за добросъседство. Македония получи дата за членство в НАТО. Разрешен беше дългогодишния спор за името на Македония с Гърция. Няма да говоря отново за транспортните коридори. Те са ясни.

Най-важното е, че всички с общи усилия се опитваме да направим от Балканите проспериращ регион, а не барутен погреб. Не искаме да има повече скандали и бой. Темата за Западните Балкани вече влезе в европейския ред. Положихме големи усилия. водихме тежки преговори, но да не говоря дълго. Благодаря на премиера Заев и на всички, които са тук. Ще продължим да работим за европейското развитие на Западните Балкани. Нека да се преклоним пред паметта на нашите герои“, завърши българският министър-председател.

„Изразяваме почит пред паметта на Гоце Делчев. Честваме и годишнина от Договора за добросъседство. Вярвам, че правим само добри неща. Убеден съм, че без Договора за Добросъседство нямаше да получим покана за членство в НАТО, нямаше да решим спора за името с Гърция. Искам да благодаря на България. Показваме как може да се развиват отлични и братски отношения между две съседни държави“, добави Заев пред журналистите след приключването на официалната церемония.

„В този регион за последните 100 години е имало четири войни. Четири. Представете си сега нашите деца да се строяват и да отиват на война“, обяви от своя страна българският премиер Бойко Борисов пред журналистите. „Ние правим друго. Покланяме се и честваме заедно празниците. Кое е по-добро? Да се стягаме за война и бой или да празнуваме заедно? Искам да благодаря на всички. Целият регион полага усилия, за да докаже, че тук вече няма да има войни. След подписването на Договора за добросъседство вече се усещат положителни ефекти по отношение на търговията, стокообмена и туристопотока между двете страни. Работим и разширяване на ГКПП-та. 1 милион души са преминали за една година между двете страни. Това ни е важно. За това работим. Благодаря ви“, завърши Борисов.