Борисов и Нинова в спор за мигрантите

Според него България през последната година охранява границата си прекрасно и има 0% миграционен натиск

0
105
мигранти
Корнелия Нинова и Бойко Борисов

„Ако има нещо, за което съвестта ми е най-чиста, то това е позицията ми за мигрантската криза, заяви премиерът

Ако имаше крайно решение по темата с миграцията, тя нямаше да се търкаля толкова години в ЕС, заяви по време на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов.

Той отговори на въпрос зададен му от лидера на БСП Корнелия Нинова относно политиката на правителството по въпросите на миграцията в България и Европа.

„Политиката по миграцията създава много разнобой в ЕС“, започна въпроса си тя. „Трябва да си признаем, че г-жа Ангела Меркел сгреши тежко, като допусна вълната от мигранти в Европа. Освен бежанците от войни, в Европа дойдоха и много икономически мигранти. Виждаме в момента политиката на Италия, Вишеградската четворка. В опит да спаси главата си г-жа Меркел обяви, че е постигнала споразумение с 14 страни за мигрантите, но редица от тях опровергаха това.

В Африка също се оказа, че не знаят за евентуалното строене на лагери за бежанците. Политиката на България по темата също е крайно непоследователна. Искам да попитам г-н Борисов – каква е политиката на България в крайна сметка и има ли крайно решение по темата?“, обяви Нинова.

„Ако има нещо, за което съвестта ми е най-чиста, то това е позицията ми за мигрантската криза. Аз съм човек, който казва винаги истината. Отдавна повтарям навсякъде, че ще имаме проблеми. Целият ЕС се оказа неподготвен за войната в Сирия, кризите в Близкия Изток, ситуацията в Либия и тн. Нашето правителство и вашето правителство също се оказаха неподготвени. Мога да заявя категорично, че България през последната година охранява границата си прекрасно и имаме 0% миграционен натиск. Проблемът е, че има няколко подводни камъка, като сред тях са съдът в Хага, неправителствени организации, които ни следят за всяко едно изказване по темата. Трябва много внимателно да следите всичко по темата и аз искам да заедно да обсъдим тази тема“, призова Борисов.

„Първата мигрантска вълна, която ни заля, помните какво беше тук. Добре, че Меркел ги прие тогава. Сега въпросът е, легално миналите, които не ги искат в Европа, как трябва да се върнат тук. Изникават няколко въпроса обаче. Тези хора имат права и не могат да ги връщат така. Вторият въпрос е къде да ги държим, като ни ги върнат? В общежитие от открит тип? Ние ги вкарваме там, а те бягат и ги ловим по границите. Да, но ако построим затвор, ще ни подхванат от неправителствените организации. Ние като държава и българското общество трябва да намерим решение за легалните мигранти. Не си мислите, че е лесно. На последния съвет на ЕС ми казаха, че съм циничен и груб. И сега върви гнусна фалшива новина, че на „Безмер“ ги приемаме със самолети. Позицията ми е категорична. Три неща – защита на външните граници от всички структури на ЕС, платформи за бежанците в трети страни, без да назоваме към момента техните имена и категорично мога да заявя, че не съм подпсивал никакво споразумение за връщане на нелегалните. В началото бяхме неподготвени, а сега сме най-добри в цяла Европа. Вчера президентът Тръмп говори за 4-5% да се дават отбрана. Никой обаче не пита САЩ и Русия да вземат мигрантите, защото те ни струват милиарди на нас в Европа. Спазваме си ангажиментите. Тези, които бягат от война, да се грижим за тях. 5-6 месеца и после да се връщат в родните си места“, категоричен беше Борисов.

След получения отговор Корнелия Нинова излезе отново на трибуната, за да зададе уточняващи въпроси. „Вярно ли е, че смятате, че мигрантите могат да решат демографската криза и проблемите с работната ръка? Също така скам да информирате българския народ за скандалните постановления 208 и 144“, заяви тя.

„Мигрантите не са само тези, за които говорите. В момента в България работят хиляди украинци, бесарабски българи, молдовци. Ако искате, направте среща с бизнеса и да се разберем с ДАНС да изгоним всички тези хора. Ние много ясно сме заявили за кои мигранти става въпрос. Относно постановление 208 мога да кажа само, че то е същото, което е приело вашето правителство. Даже вашето постановление е по-тежко“, отговори и министър-председателят.

Нинова отново не хареса отговора на Борисов и продължи с въпросите и нападките. „Продължжавам да твърдя, че българското общество не е информирано за постановление 144. Вече не ви вярвам на думите. Един ден говорите едно, на другия едно. Днес отново представихте доста различни отговори и тези. Трябва да помагаме на хората, които бягат от война, но те трябва да имат същите права като българските граждани. В постановление 144 е записано, че България ще осигурява безплатна медицинска помощ на бежанците, които нямат средства. Аз питам – на българските граждани, които нямат доходи осигурява ли им се безплатно здравеопазване? Точно поради тази причина внасяме тази тема за разглеждане и дебат в парламента. Събрали мсе необходимите подписи“, разкри тя.