Валери Симеонов и главният секретар на МВР отиват в Асеновград

Протестиращите българи искат среща с премиера

0
71
асеновград
В Асеновград протестите срещу ромите продължават. СНИМКА: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Жандармерия пази циганската махала заради страх от вендета

Вицепремиерът Валери Симеонов ще присъства на срещата в Асеновград между местната власт и протестиращи срещу ромските произволи, насрочена за 12  ч. днес, съобщават от пресофиса му.

Поканено е висшето ръководство на МВР, като към момента присъствие е потвърдил главният секретар Младен Маринов. Вицепремиерът написа в Туитър, че е „срамно и недопустимо“ български деца и спортисти да се страхуват да отидат на тренировка, защото може да бъдат „пребити“.

Снощи  асеновградчани излязоха на улицата с искане за изселване на ромите и за намеса на държавата за разрешаване на проблема с малцинството трупан, по думите им, от години.

Протестът ексалира снощи, след като голяма група хора тръгна да атакува циганската махала,, но бе блокирана от полиция и жандармерия.

Гражданите поискаха днес да дойде и премиерът Бойко Борисов, като обявиха, че протестите ще продължат всяка вечер, до изпълняване на исканията им. От снощи в Асеновград има засилено полицейско присъствие. Жандармерия и полиция пазят подстъпите към ромската махала. На 26 юни на язовир „40-те извора“ край Асеновград група роми провокираха скандал с деца от местния клуб по кану-каяк, които тренират там.

Малко по-късно конфликтът се е пренесъл в центъра на града, където ромите са нападнали и нанесли побой на деца, треньори и родители с подръчни средства. Има пострадали от състезателите, 8 от нападателите са арестувани.