Венецуелските петродолари са превеждани в „Инвестбанк“

Според "Капитал" у нас са преведени над 80 млн. долара

0
223
долари
Срещата по темата петродолари от Венецуела при премиера Борисов с американския посланик Рубин, главният прокурор Цацаров, вътрешният министър Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МС

Адвокатът, на чието име са пристигали, е Цветан Цанев

Венецуелските петродолари, за които американското разузнаване е подало сигнал, че пристигат в България, са превеждани в сметка в „Инвестбанк“, съобщи „Капитал“.

Официалната версия, поднесена от българските власти, гласи, че по сигнал от САЩ ДАНС е влязла на проверка в неназована банка за неназована сума, получена неясно кога от държавната петролна компания Petróleos de Venezuela (PDVSA) по сметка на неназован адвокат. През свои източници „Капитал“ успя да попълни част от неизвестните в това уравнение.

Въпросната банка е контролираната от Петя Славова Инвестбанк. Въпреки бурните политически събития във Венецуела последните седмици преводите не са акция на пожар, а са се случвали преди месеци. А сумата, за която става въпрос, е от порядъка от минимум 80 млн. долара според един източни, а според друг от порядъка на 140 млн. долара.

Предвид, че „Инвестбанк“ е с малко над 2 млрд. лв. активи, няма как трансфер в такъв обем да не е направил впечатление в банката. По думите на главния прокурор Сотир Цацаров сметката е открита по надлежен ред и засега подозренията не са свързани със самата банка. Но не е ясно дали тя е сигнализирала финансовото разузнаване за нещо съмнително и ако това се е случило, защо се стига до реални действия чак след постъпила по дипломатическа и оперативна линия информация от САЩ.

Парите са били превеждани на адвокат Цветан Цанев, който има освен българско и още няколко гражданства, съобщи Нова телевизия.

По данни на ДАНС към момента адвокатът, чиято сметка е законна, не е в България.