Вече имаме професия „баба”

Условие е кандидатстващите за детегледачи да са регистрирани в бюрото по труда

0
153
баби
Вече има професия "баба" детегледач

Проектът за професионални детегледачки стартира с 20 млн. лв

От днес родители на малки деца, могат да се върнат на пазара на труда, защото вече ще могат да разчитат на професионални детегледачи.

Заявления за детегледачи ще могат да се подават в бюрата по труда. Това съобщи Зорница Русинова-заместник-министър на труда и социалната политика при старта на програмата „Родители в заетост“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Проектът е част от инициативите в помощ на работещите родители, в помощ на хората, които искат да се включат на пазара на труда.

Целта на програмата е да се подпомогнат както родителите, които по една или друга причина не могат да дадат децата си на детска градина, така и безработните, търсещи работа.

За програмата са отделени 20 милиона лева, а семействата, които ще се възползват са около 1500-2000. Заплащането на детегледачите ще е 460 лв.

Възрастта на децата трябва да е между 0-5 години и условието е да е направено постъпления за детска градина или ясла. Младото семейство може да разчита на услугите на детегледача за 18 месеца.

Ограничение за роднински връзки няма. Единственото условие е кандидатстващите за детегледачи да са регистрирани в бюрото по труда.

Заявлението може да се подаде и от единия родител, а условието е той да е в отпуск по майчинство.

Семейството може да избере кой да се грижи за детето му, защото родителите могат най-добре да преценят кой е най- подходящ за детето им.

Контрол по програмата ще се осъществява пряко от Агенцията по заетостта.