Доц. Кунчев: Разпространението на COVID-19 в България и на Балканите стабилно намалява

0
25
Снимка: Pixabay

Първата половина на юни ще има допълнително отхлабване на мерките, прогнозира главният държавен инспектор

Вероятно днес броя на случаите с COVID-19 в света ще достигне 6 млн., а броят на починалите – 365 хил., прогнозира доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб.

За вчерашния ден все още най-голям е броят на новозаразените в две страни – САЩ с 22 хил. нови случая и Бразилия с 24 000. В Русия са 8371, Франция 3300, в другите страни вече са значително по-малко – под 1000.

Вече втора седмица Швеция е водеща в Европа по заболеваемост. За вчерашния ден новорегистрираните случаи там са 669, а починалите за 24 часа са 46. За сравнение с Дания – новите случаи са 32, а починалите са 3. Разликата е над 15 пъти.

На Балканите също има интересно явление, отбеляза Кунчев. Три страни имат под 10 новорегистрирани за вчерашния ден – Хърватия, Гърция и България. Останалите са с по-голям брой. Водеща е Турция с 1182 нови случая, а смъртните случаи там са 30.

„Тези данни ни дават основание за оптимистични заключения, че разпространението в България и на Балканите на COVID-19 стабилно намалява, което ще ни даде възможност в първата половина на юни да вземем решение за допълнително отхлабване на мерките, особено в рамките на ЕС, където очаквам, че ще има общо решение в средата на юни за напълно отваряне на границите и свободно движение на хора“, обясни Кунчев.