Борисов: Държавата ще дава допълнително по 1000 лв. месечно на всички медицински лица, които се борят с коронавируса

0
20
президент
Снимка: архив

Всеки лев го пресмятаме за дълъг период от време, казва премиерът

По 1000 лв. ще дава държавата допълнително всеки месец на лекари, сестри и лаборанти, които се борят с коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с президента Румен Радев. Предстои решението да бъде прието вероятно утре от Министерския съвет. На срещата, на която бяха обсъдени мерките срещу заразата, присъства и председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Това, което към момента правим в спешен порядък е да можем да защитим лекарите и медицинските сестри. Това, което решихме – тези, които са на първа линия и се борят с коронавируса ще получат по 1000 месечно допълнително възнаграждение“, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Трябва да подпомогнем малкия и среден бизнес, но и внимателно трябва да следим резервите – да внимаваме за пенсиите, заплатите на медиците, полицията, военните. Всеки лев го пресмятаме за дълъг период от време. Държавата, нейното функциониране, зависи от икономиката. Разбрахме се с президента ежедневно да му предоставяме нашите разчети, да бъдем единни, силни. Да се мобилизираме и да излезем от кризата“, каза още министър-председателят.

„Обсъдихме предприетите от правителството действия срещу разпространението на коронавируса у нас. Епидемията ще подложи на изпитание здравната система и всички социални системи на държавата. Нека изразим своето уважение и подкрепа към българските лекари и медицински сестри”,заяви президентът Радев.

„Тази криза напомни на нас и на всички по света, че е време да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и обществена солидарност. Искам да благодаря на всички българи, които се записаха да участват доброволно“, добави Радев.

„В този кризисен момент е необходима пълната ни мобилизация. Справянето с криза от такъв характер иска високото съзнание на всеки един от нас. Строгите мерки ще бъдат от полза, ако всеки един осъзнае техния смисъл и своето място и участие в борбата с коронавируса. Извънредното положение е с едномесечен срок и аз го приемам като временна мярка. Призивът ми е да не се поддаваме на паниката“, каза още президентът.

Според него е в интерес на всички да изпълняваме мерките в борбата срещу коронавируса. Те са изключително важни и животоспасяващи, смята Радев.