Държавата ще финансира разкопките на най-голямата гробищна пирамида край Пловдив

Сега в момента има и пари, и желание, и подкрепа, и най-добри специалисти, обяви премиерът Борисов

0
95
държава
Премиерът Борисов на разкопките на Малтепе. СНИМКИ: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Гробен комплекс с такива размери не е известен в България и съседните Балкански държави

Ще помогнем максимално на археолозите, имаме шанса този комплекс да е нещо уникално не само за Пловдив и за България, но и за света. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес разгледа последните открития при разкопките на царската гробница край пловдивското с. Маноле.

държава

В могилата „Мал тепе“ екипът археолози установи монументален гробен комплекс, който предстои да бъде разкрит. Неговото проучване ще представлява изключителен принос в археологическата наука и световното културно наследство. Гробен комплекс с такива размери не е известен в България и съседните Балкански държави.

държава

Премиерът Борисов благодари на директора на Регионалния археологически музей – Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов и на неговия екип. Министър-председателят напомни също така, че преди две седмици правителството отпусна на община Пловдив и последните 9 млн. лв. за Европейска столица на културата. „Сега в момента има и пари, и желание, и подкрепа, и най-добри специалисти“, добави министър-председателят в заключение.