„Зюддойче Цайтунг“ : България е заприличала на превзета държава

Критици твърдят, че тези обвързаности корумпират политиката и подкопават демокрацията

0
156
русия
Снимка: архив

Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика, пише изданието
Енергетика, банки, недвижими имоти – Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика. Тази зависимост излиза на България твърде скъпо, четем в обширна публикация на авторитетния „Зюддойче Цайтунг“, цитирана от Дойче веле.

Скоро ще се навършат 10 години, откакто България се присъедини към ЕС, но страната продължава да e тясно свързана с Москва. Тези връзки са особено видими в икономиката, пише „Зюддойче Цайтунг“ (ЗЦ).

Изданието дава пример от енергийния сектор – неустойките, които България дължи на руската страна заради провалилия се проект АЕЦ Белене: 602 милиона евро плюс наказателна лихва от 130 хиляди евро на ден. Гигантски суми за една страна с бюджет от около 11 милиарда евро, която на всичко отгоре е и най-бедната в ЕС, пише авторът на статията Флориан Хасел, според когото тясната обвързаност на България с Русия излиза на страната твърде скъпо.

„Критици твърдят, че тези обвързаности корумпират политиката и подкопават демокрацията до такава степен, че България вече е заприличала на превзета държава“, се казва в статията, озаглавена „Купената държава“.

След избора на приятелски настроен към Кремъл президент и след евентуалната смяна на управлението тази зависимост може да се засили още повече, пише по-нататък авторът на статията. И посочва един от основните инструменти за упражняване на влияние в България – руските енергийни фирми. Такава е практиката не само в България – в Сърбия или Унгария например не е по-различно, четем още в публикацията.

Следва списък с още зависимости. Например двата реактора на АЕЦ Козлодуй, покриващи две трети от нуждите на страната от електроенергия. По договор българската страна е длъжна да закупува от Русия горивните пръти за реакторите. Към Русия отиват и плащанията за складирането на отработеното ядрено гориво. А в края на октомври руснаците изпълниха милионна поръчка за модернизация на един от реакторите. Сега предстои модернизацията на другия.
И още нещо: най-голямата верига от бензиностанции, както и единствената рафинерия, която, впрочем, е най-голямата на Балканите, са собственост на руската фирма „Лукойл“, припомня по-нататък изданието. И цитира експерти от софийския Център за изследване на демокрацията (ЦИД), според които заради руския монопол разходите за производство и доставка на петролни продукти в България са сред най-високите в целия ЕС.
Твърдо в руски ръце е и газовият сектор: половината от най-големия газов доставчик в България е собственост на „Газпром“, който пък доставя почти 100 процента от природния газ за България. Тази зависимост излиза скъпо на страната: цената, на която купува газ от „Газпром“, е най-високата в цяла Европа – с 30 процента повече, отколкото плаща например Германия, гласят изчисленията на ЦИД, цитирани от „Зюддойче Цайтунг“.
По-нататък изданието се спира на резултатите от изследване на базирания във Вашингтон Център за международни и стратегически изследвания. Тема на проучването е влиянието на Москва в няколко европейски страни, сред които и България, а един от изводите гласи, че Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика.
„Но ако включим и косвените влияния – например зависими от Русия фирми, ще се окаже, че Русия контролира между 35 и 40 процента от икономиката на България“, е цитиран да казва Мартин Владимиров, един от авторите на изследването „The Kremlin Playbook“. Западни дипломати в София също твърдят, че Русия контролира „най-малко една трета от българската икономика“, пише „Зюддойче Цайтунг“.
Руското влияние обхваща също банковия сектор и пазара на недвижими имоти, посочва по-нататък изданието и припомня изявлението на руския депутат Пьотр Толстой, че руснаците щели да купят цяла България, след като и бездруго половината крайбрежие вече било тяхно. Това изказване предизвика огромно възмущение в България, но всъщност не е много далеч от истината, пише „Зюддойче Цайтунг“ и цитира информация от сайта „Новините“, според която близо 84 хиляди руснаци вече са се сдобили с имоти в България.
Към края на статията авторът Флориан Хасел пише следното: На фона на силното влияние, което Русия упражнява върху правителството, парламента и медиите в България, анализаторите от ЦИД стигат до извода, че „превземането на България е в напреднал стадий“. И че една от целите е страната да бъде отдалечена от ЕС.