Борисов: ГЕРБ подкрепя санкциите срещу Русия /видео/

0
87
Бойко Борисов Снимка: кадър

Ние сме готови да направим четирите евроатлантически партии правителство, заяви лидерът на ГЕРБ

„Ако има санкции към Русия, ние трябва да сме започнали изграждането на нова ядрена мощност. Ние сме „за“ санкции, но и ускорено строителство на ядрени мощности – така работи ГЕРБ. Ако не сега, след 2 април ще го направим. Благодарение на колегите, беше приет закон, с който да се закупят два реактора IP1000 – една от най-добрите технологии, за да сме построили съответната енергийна нова мощност. Ние сме по-напред от полския проект“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията си.

„Струва ми се доста странно тези, които клечаха пред правителството, Радев каза, че Крим е руски. Колегите от „Да, България“ го подкрепиха, ходиха да клечат срещу нас. И техните остри декларации и шумни тупаници пред президентството, не носят нищо. Ние сме се борили от първия ден. Сега щели да правят протест. Искат ли, когато днес са обявили протест, да отида и да вдигна юмрук също“, пита той.

„България влезе в банковия съюз с моя екип. Вие за две години къде ни вкарахте? Дойде последната нощ, да се сетят за закон за пране на пари, който бламираха. Криза с тока, криза с инфлацията, криза с тока, криза, криза, криза! Радев си е такъв, той обяви, че Крим е руски, следва си тази политика. Виновниците не са в президенството, а пред него“, подчерта Борисов.

„17 юни миналата година сме казали за първи път и сме рисували, че 1 лв. взимат от бензина и нафтата и го дават на руснаците. Ето, обяснено, написано, нарисувано и никаква реакция. Когато правителството на Христо Иванов взимаше по 1 лв., този, който ядеше баницата, никой не му опонира. Ситуацията е същата, само ги няма Киро и Асен в управлението, и сега цената е ниска, точно с 1 лв. Някакви въпроси има ли по тая тема? Няма! Радев е праволинеен човек, това е неговото разбиране“, продължи Бойко Борисов.

„Кой мисли за истинска диверсификация, не само за доставки? Още 2012 г. ние сме дали концесия на „Тотал“ и ОМВ, тогава много се смееха. Две години нищо не работеха, турците обявиха огромно находище, а румънците вече го черпят. Говорим за стотици милиарди кубически метра газ на няколко километра от Варна, с най-добрата газопреносна мрежа, която сме изградили. Ние имаме собствена газ и няма да сме зависими от никакви танкери“, обясни той.

„Който не отиде на протеста срещу Радев днес, значи не е демократ. Аз съм демократ, извадихме най-добрия кандидат срещу него – проф. Герджиков. Що не го подкрепиха? Снимаха се с него по плакатите… ГЕРБ издигна по-добър кандидат, затова бяха против. Радев сравнително добре се оправя. Но понеже аз истински се надявам партията на Промяната в един момент да не се превърне в „Да, България“. Те не искат да поемат отговорност, да има правителство. Те искат някой да тричат, да се разходят за един час и да кажат „У-у-у“, подчерта Борисов.

„Те не искат да управляват. Никой не е мечтал в България да има такава еднолична власт. Затова политическите партии трябваше да направят кабинет. Що не искахте? Сега щеше да е друг човек на съвета. Пак няма да има правителство, няма да има и след местните избори. Каквито и да са те – все ще има обидени. Остава ни да се молим на Господ Радев да управлява разумно. Няма никакви механизми в момента срещу него. Каквото иска – това ще направи.

Той си има друго разбиране, праволинеен е, следва си. Нашата реакция срещу Радев беше нашият кандидат. Днес ще минат бързо, за 40-45 минути, студено е, ще бъдат обслужени от група медии, че вършат някаква работа. Какво сте се възбудили, от кое? Какво ново е казал президентът? Какво ви превъзбуди, та искаме реакция?“, обърна се лидерът на ГЕРБ към журналистите.

„Пет избора поред, това какво е? Ако проявим воля, съзнание и отговорност към хората, трябва да направим правителство след 2 април. Тук не е въпросът нито да се затопля, нито да се загрява. Ако искаме да имаме евроатлантическа политика и я демонстрираха в парламента, похвално за бюджета, за санкциите го критикувам. Като ги знам как не им се работи и обичат да спят до късно, те не искат да има правителство. Те искат някой да работи и ако му открият грешка, да излязат на Орлов мост, да повикат и да се приберат“, продължи Борисов.

“Ние сме готови да направим с четирите евроатлантически партии правителство. Ако влезе „Възходът“ – и те гласуваха с евроатлантическите партии. Няма да е коректно към другите партии да слагаме линии. Тук въпросът е чисто евроатлантически. Подписваме или се договаряме по темата газ, по темата за образованието, земеделието, напоителните системи, договаряме се пред хората. Инвеститорите, за да са сигурни, трябва да знаят, че 2/3 от партиите и депутатите, ги подкрепят. Те, ако са в парламента и са първи, втори или трети, това означава, че зад тях стоят български граждани. Ако продължаваме, дори нашите хора, когато разговарям, като няма значение дали сме първи или втори, това е въпрос пред всяка партия. Хубав, лош Радев, Конституцията го е сложила, българите са го избрали. И да клечат, и да не клечат отпред – толкоз“, посочи Бойко Борисов.

„Целият проблем на ГЕРБ дойде, защото нямахме силна опозиция. Бяхме толкова силни, че нямаше кой да ни бие, това беше т.нар. „преяждане с власт“. Силната власт иска и силна опозиция. Какъв е проблемът да си говоря с тях? Ако не се вразумим, а ходим да клечим пред президентството нищо няма да се промени. Затова се обръщам към хората, които подкрепят ПП и ДБ – по-добре да си направим правителство, всичко, за което говорим – да стане и хората да са по-добре. След изборите ще стане още по-зле, особено в общините, защото няма да има кой да ги контролира“, предупреди той.

В началото на брифинга Борисов изказа съболезнования към Турция и Сирия след опустошителните земетресения. Той обяви и началото на акция по събиране на одеала и други необходими неща за пострадалите.