Кмет от БСП организирал протест за чумата в Мрамор

0
219
.
Определени е санитарна зона около новите огнища.

Участниците-познати лица от протести срещу „Топлофикация“, мигранти, конвенции

Малоброен протест се провежда в софийското село Мрамор срещу заповедта за унищожаване на прасета в селото. Оратори на протеста са хора, които не са от селото, а се представят като граждани, дошли да подкрепят местните стопани. Това съобщи БНР.

Хората, твърдят, че вече нямат прасета, защото са ги заклали в изпълнение на заповедта за санитарната зона. В района няма огнища на африканска чума, но селото попада в 20-километровата зона около свинефермата в Петърч и се налага избиване на животните – като превантивна мярка.

Протестиращите от селото се въздържаха от коментари. Неофициално обаче заявиха пред репортер на „Хоризонт“, че кметът на Мрамор е от БСП и организацията на протеста е негова инициатива. Кметът Ивайло Иванов отрече той да е организатор на протеста, но добави: „Дори и да съм аз, няма лошо. Смятам, че прасетата се избиват без основание“.

Около десетина прасета са се отглеждали в село Мрамор. Почти всички от тях вече са заклани в изпълнение на заповедта. Каза Ивайло Иванов, според когото в селото е останала една свиня-майка и лично той ще заведе ветеринарните власти, за да види дали някой ще си позволи да я убие.

Единствената местна жена, която потвърди пред медиите, че е заклала двете си прасета, отглеждани в задния двор, каза, че подкрепя мярката с принудителното клане, която е превантивна мярка.

Голяма част от протестиращите не са от селото и твърдят, че няма чума и че са жертва на опит за завладяване на българските пазари на свинско месо. Според тези протестиращи, които са познати лица от протестите срещу „Топлофикация“ и Комисията за енергийно и водно регулиране, срещу чумата по овцете в Южна България, срещу Истанбулската конвенция и Стратегията за детето, хората не трябва да спазват указанията на ветеринарните власти, да не ги допускат до задните си дворове и не трябва да унищожават прасетата си.

„Властта вече е в ръцете на хората и те ще се самоуправляват“ – каза основният оратор на протеста в село Мрамор, представила се като Мадлен Кирчева, гражданин.

Хората, които са заклали превантивно домашните си прасета, ще получат обещаните от правителството 300 лева, за да дезинфекцират стопанствата си – това каза д-р Дамян Денев от Агенцията по храните пред протестиращите от село Мрамор срещу унищожаването на животни заради чумата. Уточнението беше направено в отговор на изразени съмнения, че парите ще се насочат към фирми, които ще правят дезинфекция, а не към самите стопани. Д-р Денев каза още, че тепърва ще се изработят правила за получаване на тези пари, защото са възможни спекулации, тъй като домашните прасета не са регистрирани и е трудно да се докаже техният брой:

„Има недобросъвестни хора. От кметовете трябва да се водят регистри кой какви животни отглежда. Отделно трябва и регистриран ветеринарен лекар, който също обслужва, специален ветеринарен лекар, така че доста са институциите, които трябва да знаят кои хора отглеждат животни и ще бъдат разписани ясно правилата как точно ще се доказва всичко това нещо, за да няма спекулации и да може наистина всеки, който е усвоил и е спазил тази мярка, да получи необходимото обезщетение“.