БСП-София за изборите в столицата: В 95% от протоколите действителните гласове и тези от флашките се разминават

0
99
Съветниците от БСП-София.

От проверяваните до момента 313 флашки, липсват 16 флашки, 13 от тях са от район Слатина

БСП-София даде допълнителни подробности относно съдебното дело, което водят за проведените избори в София и специално за съмненията, че е имало манипулации.

Столичните социалисти са установили, че частта от протокола където са записани действителните гласове и тези от флаш паметта в 95% има разминавания.

„Не уточняваме в каква посока са, за единия или другия кандидат. За нас беше важно да докажем, че на тези избори не е решавал избирателя, а някой друг. Видя се, че има поправки в протоколите на действителните гласове, като в закона е записано, че те не се коригират, а се прави повторно преброяване, а такова нещо няма. Под тези протоколи стоят подписите на трима души“, заявиха от БСП-София.

Те допълниха, че искат да се установи дали въпросните флашки са били манипулирани. Има съставени над 400 протокола за машинното гласуване, което потвърждава, че сериозна част от избирателите не са могли да упражнят правото си да гласуват с машина.

Още по-скандално разкритие е, че всички 16 флашки от машините в Слатина са изчезнали.

„От проверяваните до момента 313 флашки липсват 16 флашки, 13 от тях са от район Слатина! Не е ясно как е гласувано в най-големите училища в района. Ако след цялостната проверка се окаже, че 100 флашки липсват, това може да промени целия вот“, заяви Милка Христова.

„Обявения резултат от балотажа се различава от истинския. Сегашния кмет е назначен, не е избран. Имаме експертиза от съда и показва, че в над 90 процента от протоколите има разминаване в данните. Анализирани са 1/6 от секциите в машинното гласуване“, допълни още Иван Таков.