Нови 69 заразени с коронавирус у нас, заразата взе още три жертви

0
33
Снимка: фейсбук

Има 4 нови случая на деца между 2 и 15 години

69 позитивни проби за последното денонощие в страната. 1758 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас. Има 4 нови случая на деца между 2 и 15 години с коронавирус. Две деца в Благоевград и две в Хасково. Това съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.

Направени са 1465 проби, като общо до момента са 51 768, или 7395 проби на милион население.

Активните области са 12, като новите случаи се разпределят така: София – 14, Пазарджик – 14, Благоевград, Ямбол – 8, Видин, Кюстендил – 7, Хасково – 5, Сливен – 2, Бургас – 1, Плевен, Смолян и Стара Загора – също по 1 случай.

Още 9 медици са заразени с коварния вирус. 7 от тях са в Пазарджик и двама във Видин. Има нови 18 излекувани. Общият брой на излекуваните е 360.Още трима души са починали – 80-годишен мъж в МБАЛ Велико Търново с редица придружаващи заболявания, сред които диабет и артериална хипертония, 61-годишен мъж от Габрово с придружаващи заболявания – диабет и артериална хипертония и мъж на 78 години с прекаран инсулт в Сливен. Коронавирусът отне живота на 82 души.

„Към общата бройка на починалите вследствие на коронавируса, от днес добавяме д-р Нели Пандева, за която се потвърди чрез PCR анализ в допълнителните изследвания, че е носител на коронавирусна инфекция“. Това съобщиха от Националния оперативен щаб.

Първите медици, които дадоха живота си в борбата с коронавируса са д-р Илияна Иванова от Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен, и д-р Нели Пандева – Илиева от „Спешна помощ“ – София.

Повечето нови случаи на заразени са в резултат на таргетирани изследвания на определени групи, допълни секретарят на щаба.

Няма значими изменения от предходния ден в световен мащаб. 81 247 са новите случаи. При водещите страни по случаи няма размествания в тяхната последователност – САЩ, Русия и Великобритания са начело. На Балканите се запазва тенденцията за водещите страни – Румъния, Сърбия, в дъното с най-малко случаи са Гърция и Северна Македония за последното денонощие.