Отпечатъците в болниците остават въпреки решението на ВАС

Премахването на пръстовия идентификатор би било крачка назад в здравната реформа

0
99
отпечатъци
Пръстовите отпечатъци не се отменят

Здравното министерство ще обжалва забраната на магистратите

Ден, след като Върховният административен съд отмени пръстовия идентификатор като метод за регистрация в болниците, от Здравното министерство съобщиха, че лечебните заведения ще продължат да работят с пръстово чекиране, независимо от решението на съда. На извънреден брифинг заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков обяви, че подчиненото му ведомство ще обжалва решението на съда, защото премахването на пръстовия идентификатор би било крачка назад в здравната реформа.

Системата за пръстова идентификация бе въведена като задължителна от началото на ноември. За период от половин месец, според д-р Ваньо Шарков, тя е спестила 14 млн. лв. от предотвратяване на фалшиви хоспитализации.

„Отчетената дейност е на стойност 14 млн. по-малко само за 15 дни. Ако тези числа ги сметнем за една година какво правят, дори да не са 300 млн., само 100 млн. да са, е абсолютно достатъчно като ефект и абсолютна спирачка за хората и лечебните заведения, които си позволяват да правят фалшиви хоспитализации с цел усвояване на средства от Националната здравноосигурителна каса“, посочи Шарков.

364 000 пациенти са се регистрирали до момента в системата, а едва 318 души са отказали да се чекират с пръстите си, твърди още д-р Ваньо Шарков. Въпреки че преди ден съдът разпореди системата да бъде спряна до изясняване на спора по същество, заместник-министърът оповести, че пръстовият идентификатор ще продължи да работи.

„Системата не спира да работи, затова накрая пише, че имаме седемдневен срок, в който да го обжалваме. Има дадена възможност при пациенти, при които имаме временна невъзможност или отказ, те да бъдат регистрирани с лични карти, но това са допуснати изключения още по време на тестовия период. Няма нищо общо с решението на съда от вчера. Не е необходимо да бъдат пращани допълнително някакви инструкции, системата продължава да работи“, каза още заместник здравният министър. Преди ден съдът отмени новия метод на идентификация под претекст, че не е редно той да се въвежда с наредба на Министерския съвет от една страна, и, че самият метод противоречи на редица европейски директиви – от друга.

Пръстовият идентификатор ще продължи да се използва в болниците поне още месец, преди да бъде спрян от решението на Върховния административен съд. Това обясни пред Дарик Лилия Николова, адвокат на Федерация „Български пациентски форум“, която е една от организациите, атакували новата регистрационна система в съда. Преди ден съдът отмени чекирането с пръсти в болниците и постанови то да не се извършва, докато не се разреши спорът по същество. Според Николова обаче постановлението, което спира пръстовия идентификатор временно, също подлежи на обжалване, преди да влезе в сила.