Мотивите на съда за Полфрийман: Поправил се е, осъзнал е вината си, не е опасен за обществото

0
38
Председателят на съдебния състав Калин Калпакчиев Снимка: 24 часа

Мотивиран е да спазва обществения ред, сочат магистратите

Джок Полфрийман се е поправил, осъзнал е вината си и не представлява опасност за обществото на свобода. Това най-общо сочи в мотивите си тричленният състав на Софийския апелативен съд с председател Калин Калпакчиев, който освободи предсрочно осъдения за убийството на студента Андрей Монов австралиец. Решението предизвика остри критики в публичното пространство.

Полфрийман е излежал повече от половината от наказанието от 20 г. затвор, каквото е едно от изискванията в закона за предсрочно освобождане. Остават му 6,5 г., отбелязва съдът.

Той многократно е бил награждаван за добри прояви. Включвал се е във всички достъпни и предлагани от администрацията курсове: компютърна грамотност, български език. Бил е отговорник на компютърната зала, водил е курс по английски, работил е като градинар. Записал се в дистанционна форма на обучение за висше образование, пише в мотивите на съда.

Всичките му наказания са заличени по давност. През последните 2-3 г. е имал много добро поведение в затвора – добри комуникативни умения, лидерска нагласа, толерантен към останалите, добронамерен и отзивчив като цяло, без расови и дискриминационни нагласи, не се конфронтирал, избягвал противопоставяне, констатира съдът.

Лишеният от свобода „приема напълно отговорността за извършеното, разбира мотивите за него, признава вредата, която е причинил на жертвите“, че е мотивиран напълно за промяна към спазване на социалните норми и правовия ред. Силно е намален рискът от рецидив, сочи съдът и приема, че има данни за поправяне.